Alegeri Europarlamentare 2019 în Roșia Montană – rezultatele finale

Vă prezentăm în exclusivitate rezultatele alegerilor europarlamentare 2019 în Roșia Montană pe zone și partide. PNL s-a clasat pe primul loc, urmat de PSD, USR-PLUS, ALDE și ProRomânia, conform datelor Biroului Electoral Central analizate mai jos.

Comuna a fost împărțită în patru zone: Roșia Montană cu secția 363, Cărpiniș cu secțiile 361 și 364, Vârtop cu secția 362 și Corna cu secția 365. Procentul participanților între cele patru este: Roșia Montană 31% cu 334 de voturi, Cărpiniș 54% cu 589 de voturi din cele două secții, Vârtop 9% cu 97 de voturi, Corna 6% cu 63 de voturi.

Partidul Național Liberal a câștigat alegerile cu 32%, urmat de Partidul Social Democrat cu 26%. Au reușit să treacă pragul electoral USR-PLUS 11%, ALDE 8%, ProRomânia 5%. De remarcat că PNL, PSD şi ALDE sunt peste media naţională, ProRomânia se înscrie în linia generală, USR-PLUS şi PMP s-au clasat mult sub media pe ţară. Şi UDMR este sub medie din cauza numărului mic de etnici maghiari.

Procentele partidelor variază spectaculos pe cele patru zone. PNL are cele mai bune rezultate în zona apropiată de drumul naţional: 41% în Vârtop, de unde vine primarul Eugen Furdui, respectiv 34% în Cărpiniş. Coboară la 29% în amonte la satul Roşia Montană şi se prăbuşeşte la 14% peste Masivul Cârnic în Corna, cu menţiunea că această ultimă zonă are cel mai mic număr de locuitori, deci şi participanţi la scrutin.

USR-PLUS are o evoluţie procentuală inversă PNL: 10% în Vârtop şi 7% în Cărpiniş, urcă la 17% în Roşia Montană şi atinge vârful de 20% în Corna. Totuşi, rezultatele sunt semnificativ sub nivelul țării.

Evoluţia PSD este diferită. Social-democraţii reuşeşc rezultate bune în apropierea drumului naţional: 28% în Cărpiniş şi 25% în Vârtop, satul primarului PNL. De asemenea, au un fulminant 30% în Corna, dar numai 21,5% în centrul comunei la Roşia Montană.

Trebuie făcute două observaţii particulare: ALDE adună 13% în Cărpiniş, iar UNPR 10% în Vârtop, deşi niciuna dintre ele nu trece pragul la nivel naţional.