„Când am fost la Roșia Montană, am văzut un vultur!” – nu crede pe nimeni pe cuvânt dacă îți spune asta. Sunt șanse mari să fi văzut unul dintre cei mai des întâlniți răpitori de zi: șorecarul comun.
Asta nu înseamnă că observarea unei astfel de păsări n-ar fi un motiv de bucurie. E o frumusețe de pasăre și e interesant să o urmărești cum planează sus pe cer, în cercuri largi. Poți să vezi chiar mai multe exemplare în același moment, rotindu-se elegant pe deasupra pajiștilor de la Roșia.
Ce face el acolo sus? Cel mai probabil vânează. 🙂 Sau, dacă ai nimerit în sezonul de împerechere, e posibil să vezi un mascul care încearcă să-și cucerească viitoarea nevastă zburând cât mai sus. Apoi plonjează cu viteză spre pământ și se rostogolește în aer. Reușita unei astfel de manevre se pare că e ceva irezistibil pentru doamna șorecar. Care, că veni vorba, este ceva mai corpolentă decât masculul. Între 427 și 1180 de grame poate avea un mascul, între 486 și 1360 de grame o femelă, conform hbw.com. Merită efortul? Merită – șorecarii rămân împreună pe viață.
Un cuplu bizar, totuși, șorecarii ăștia. Au nu unul, ci mai multe cuiburi, pe care le schimbă în fiecare an. Cam cum ai avea tu mai multe case și te-ai muta, după poftă, în fiecare an în alta. Cuibul șorecarului are aproximativ un metru în diametru și cam 60 de centimetri în adâncime (ai pus deja mâna pe o riglă? da, e o construcție impresionantă). E făcut din bețe și crenguțe și este tivit cu frunze verzi. La cât e de mare și greu, e nevoie de un copac solid ca să-l susțină. De obicei e construit lângă trunchi, la bifurcația unor crăci, ca să fie cât mai stabil.
Șorecarilor le place să aibă la îndemână pădure sau pâlcuri de copaci, pentru cuibărit, și câmpii, pajiști, dealuri, terenuri agricole pentru vânat. Îi mai poți vedea stând la pândă pe stâlpii sau în tufișurile de pe marginea drumurilor.
Iar prada sunt, în cele mai multe cazuri, diverse rozătoare. Nu refuză păsări, șopârle, chiar și insecte mari sau râme. Râmele, evident, nu le vânează din zbor, ci le urmăresc pășind (caraghios) pe pământ. Dar mâncarea lui de bază sunt șoarecii de diverse feluri și șobolanii.
La noi, șorecarii comuni nu migrează, rămân și pe iarnă, așa că poți să-i vezi și dacă vii de Revelion la Roșia. 🙂
foto: pixabay.com
Campania Salvaţi Roşia Montană intervine în procesul cu Gabriel Resources