Comisia de Mediu susține anularea ariilor protejate, inclusiv în Roșia Montană

Comisia pentru Mediu din Camera Deputaților a decis marţi, 27 februarie 2018, să avizeze favorabil legea care permite scoaterea din ariile protejate a suprafețelor pentru care existau licențe miniere înainte de anul 2007. Roșia Montană ar intra sub incidența modificărilor cu rezervațiile Piatra Corbului și Piatra Despicată. Ar mai fi afectate numeroase parcuri naturale cum ar fi cele din Munții Bucegi, Rodnei, Defileul Jiului, Buila Vânturarița, conform Declic.ro.

Au votat pentru PSD-ALDE-PNL-PMP-UDMR, iar USR s-a opus. Vicepreşedintele Comisiei de Mediu, deputatul PSD Lucian Simion, a opinat că este nevoie de deblocarea celor 16 operatori economici care au cele 26 de licențe miniere înregistrate în opt parcuri naturale. De asemenea, Florian Udrea, directorul Agenției pentru Arii Naturale Protejate, a susţinut că s-a mers prea departe cu protecția naturii și că trebuie lăsate comunitățile să se dezvolte.
De partea cealaltă, deputatul USR Cornel Zainea a afirmat că Agenţia pentru Arii Protejate şi Comisia de Mediu ar trebui să protejeze natura, nu grupurile de interese. Acesta a avertizat că România va intra într-o nouă procedură de încălcare a normelor europene, ce ar presupune amenzi masive din cauza mediului.

Mai departe, Comisia de Mediu va redacta un raport favorabil, iar plenul Camerei Deputaţilor va trebui să se pronunţe pe iniţiativă, ca și cameră decizională.

Sursa foto