Copiii din Roșia Montană se antrenează la tir cu arcul

Tirul cu arcul nu este un sport foarte cunoscut sau foarte popular în România. Însă mulțumită vice-campionului național în 2016 la 3D Bowhunter, Antoniu Racz, copiii din Roșia Montană pot practica acum acest sport complex.

Antoniu Racz ne-a povestit cum a ajuns să creeze un club de tir cu arcul în localitatea din Apuseni și cum s-a apucat el însuși să practice acest sport.

Inițial practicant de kickboxing, Racz a avut ceva probleme de sănătate care l-au făcut să se îndrepte, cu ajutorul unui prieten, către tirul cu arcul. Se afla în Germania la acel moment, iar acesta a fost norocul său. Până în 2011, România și Serbia erau singurele țări din lume unde arcul cu săgeți era considerat o armă legată și se afla sub reglementarea Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor. Mai precis, deținătorii de arcuri erau pasibili de pedeapsa cu închisoarea.

Antoniu Racz a locuit inițial în Sibiu, unde a și participat la protestele pentru salvarea Roșiei Montane de proiectul minier al Gold Corporation. După ce a vizitat prima dată localitatea minieră, el și-a propus să dea o mână de ajutor cu ceea ce știe cel mai bine – să organizeze un club de tir pentru copiii din localitate. În august, clubul său avea deja 11 membri legitimați și alți participanți la antrenamente, în special copii roșieni. El intenționează să îi pregătească pentru diferite concursuri la nivel național, inclusiv cele organizate de Federația Română de Tir cu Arcul. Până la a participa la concursuri, ei trebuie să treacă de un dificil proces de selecție internă pentru că antrenorul este foarte sever. Recent, arcașii din Roșia Montană au participat la un concurs la nivel de club în cetatea Alba Iulia, care a constituit o etapă de selecție pentru competițiile mai mari.

Racz folosește o metodă de antrenament dezvoltată în America, astfel încât începătorii să beneficieze de experiența membrilor mai vechi ai clubului. Printre provocările actuale, el enumeră dificultatea de a procura echipament care în acest moment este foarte costisitor.

Totuși, planurile sale nu se opresc aici. Racz și-a făcut un plan de dezvoltare a clubului pe 3 ani, iar aici include participarea la concursuri, dar și organizarea de concursuri și tabere de antrenament în localitate.