Guvernul va putea declara de interes național orice resursă minerală, cu expropriere rapidă pentru exploatare, conform modificărilor propuse la legea minelor. Prevederile sunt mai dure decât legea specială pentru Roșia Montană din 2013. Comunitatea Uniți Salvăm cheamă la protest duminică, 24 februarie.
Profit.ro relatează că proiectul noii legi a minelor prevede că Guvernul va putea declara prin hotărâre orice resursă minerală ca fiind de interes public național, pentru a cărei exploatare legislația în vigoare prevede proceduri accelerate și simplificate de expropriere a terenurilor necesare, fără a fi nevoie de acordul proprietarilor. Declararea resurselor minerale de interes public național și local se face la inițiativa ministerului de resort sau a altor autorități publice, cu avizul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.
Guvernul Ponta elaborase în 2013 o lege specială care declara de utilitate publică proiectul Gold Corporation de la Roșia Montană, pentru facilitarea exproprierilor de terenuri proprietate privată din zonă. A fost retrasă în cele din urmă datorită amplelor proteste de stradă. Există mai multe diferențe între acea propunere și actuala:
- Pentru declararea utilității publice a exploatării resurselor minerale nu mai este necesară o lege, ca până în prezent, acest lucru urmând să se facă prin HG – Hotărâre de Guvern. HG-urile se pot da cu o perioadă de dezbatere publică mai scurtă – teoretic 10 zile, în practică chiar 0 – rezultând mai puțin timp de reacție pentru societate.
- HG-urile necesită semnătura unui număr mult mai redus de responsabili ca cei care ar vota o lege în Parlament, deci mai puține persoane de convins de către o corporație. Președintele țării nu mai semnează un decret înainte de publicarea HG în Monitorul Oficial, așa că nu mai există posibilitatea ca acesta să ceară reexaminarea.
- HG-urile nu pot fi atacate la Curtea Constituțională (de președinte, parlamentari, avocatul poporului) înainte de a intra în vigoare ori după, la cererea avocatului poporului sau a oricărei părți în instanță, prin ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate.
Comunitatea Uniți Salvăm, unul dintre organizatorii protestelor din 2013, a reacționat îndemnând la proteste pe 24 februarie. „După lovituri date într-un ritm rapid asupra justiției, economiei, sănătății, educației, dosarului Roșia Montană de la UNESCO, acest guvern de infractori vrea să reia exploatările și exproprierile schimbând Legea Minelor. Lăcomia lor criminală nu va rămâne nepedepsită. Hai în stradă duminica asta, de la ora 18” se arată pe pagina de facebook.
Campania Salvaţi Roşia Montană intervine în procesul cu Gabriel Resources