Păsări din Roșia Montană: pițigoiul mare

pitigoi mare

Cine-ți dă „Bună dimineața!” imediat ce te-ai trezit, la Roșia Montană? În mica, dar gălăgioasa orchestră pe care o auzi prin fereastra deschisă sau hmm… pe crengile zarzărului lângă care ai pus cortul, pițigoiul mare este unul dintre cei mai sârguincioși muzicanți.

Cum îl recunoști? E cam de talia unei vrăbii, are 16-21 de grame (nimica toată, ai zice, dar ce voce puternică are!), e foarte frumos colorat: cap negru cu obraji albi și burtă galbenă cu o dungă neagră – mai subțire la femelă, mai lată la mascul. N-ai cum să-l confunzi.

Pițigoiul mare este unul dintre prietenii tăi, chiar dacă tu nu știi asta. Împreună cu alte insectivore, ține sub control numărul țânțarilor și al omizilor. O populație „bine crescută” de pițigoi înseamnă mai puține pesticide pe fructele pe care le mănânci, în aerul pe care îl respiri sau apa pe care o bei.

În materialul video pe care îl găsești aici:

În seara asta am fost cu vecinul meu cercetaș, Cristi să-mi arate un cuib de pițigoi. Cu ceva vreme în urmă a descoperit o scorbură, iar timp de două săptămâni, zilnic a mers să vadă dacă nu o ocupă cineva. După două săptămâni a descoperit un pițigoi cu 5 pui.A fost fascinant să ne uităm la ei și să încercăm să-i fotografiem. Între timp a apărut și mama pițigoi care dădea târcoale cu hrană în cioc.#pițigoi #rosiamontana

Publicată de Tica Darie pe 21 Mai 2018

se aude mai întâi o cinteză cântând, apoi un pițigoi adult, nemulțumit de prezența cameramanului la cuib. Cei doi pui de pițigoi, micuții pe care îi vezi în imagine, vor mânca cel puțin o mie de omizi fiecare, până să devină adulți.

Pițigoiul mare este sedentar, adică rămâne la noi și pe timpul iernii. O să ne mai întâlnim cu el. 🙂

P.S: Nici să nu te gândești să-ncerci să-l transformi în animal de companie: este o pasăre sălbatică și specia din care face parte își iubește atât de mult libertatea încât, dacă e închis în colivie, se sinucide. Mulțumesc.

foto preluată de aici, via wikipedia