Gabriel Resources Ltd declară pierderi de aproape 7 milioane de dolari în primele trei luni ale anului

Pierderile înregistrate de Gabriel Resources Ltd. (Canada) se ridică la 6,8 milioane de dolari pentru primele trei luni ale anului, arată situația financiară făcută publică de companie. Acestea vin după ce Gabriel Resources a înregistrat pierderi în valoare de 18,3 milioane USD și în ultimul trimestru al anului 2019. La data de 31 martie 2020, lichiditățile companiei erau de 15,7 milioane USD.

Aceste date, luate împreună cu afirmații din comunicatul de presă precum cele următoare, indică unele neajunsuri financiare ale companiei. „Compania consideră că are o finanțare suficientă pentru a-și acoperi activitățile planificate până în al patrulea trimestru al anului 2020 și intenționează în prezent să obțină finanțări suplimentare, pe termen scurt, pentru a-și menține activele primare și pentru a continua arbitrajul ICSID până la momentul luării unei hotărâri de către Tribunal.” „După cum a fost anunțat anterior, Grupul caută în prezent noi investiții și este posibil ca aceasta să dureze mai mult decât a fost până acum anticipat. De asemenea, Grupul încearcă să vândă bunuri de folosinţă îndelungată, iar piața acestora poate fi afectată negativ de efectele COVID-19”, arată Gabriel Resources Ltd.

Cu această ocazie, compania face referire și la o evaluare a datoriei pentru TVA de 27 milioane lei (aproximativ 8,6 milioane USD) imputată Roșia Montană Gold Corporation SA de către ANAF, împreună cu o cerere suplimentară pentru 18,6 milioane lei (aproximativ 6,0 milioane USD) dobânzi și penalități aferente. Suma imputată se referă la achiziția de bunuri și servicii de către RMGC între iulie 2011 și decembrie 2015. RMGC și ANAF se judecă în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Curtea de Apel Alba a dat dreptate RMGC. La ÎCCJ, data primei audieri a fost stabilită pe 2 decembrie 2020.

Referitor la procesul ICSID, sursa citată informează că pe 10 martie tribunalul ICSID a formulat un set de întrebări privind evaluarea invocatelor daune, la care reclamantul a răspuns pe 11 mai. Răspunsul nu este disponibil, la momentul publicării acestui articol, pe pagina web a tribunalului ICSID. România trebuie să răspundă acuzaţiilor aduse de Gabriel Resources până în luna iunie.

Din comunicatul de presă al companiei mai aflăm că aceasta și România au răspuns la o intervenție scrisă depusă la tribunalul internațional de Uniunea Europeană. Din păcate, nici intervenția UE, nici răspunsurile părților nu sunt disponibile pe pagina de internet a procesului.

Referitor la procesul internațional, Compania recunoaște că, în acest moment, nu dispune de lichidități suficiente pentru a-l finanța desfășurarea pe termen lung, până la încheierea sa.

Pe 28 septembrie, la Paris, urmează să aibă loc a doua rundă de audieri în procesul internaţional (prima desfășurându-se la finalul anului 2019). Față de prima audiere, condițiile de acces ale publicului la noua audiere se înrăutățesc. Publicul va avea acces la partea necenzurată din audiere cu o întârziere de 2-3 zile, într-o încăpere pusă la dispoziție de Banca Mondială în Washington D.C.

Gabriel Resources Ltd. arată că își dorește ca România să retragă dosarul de la UNESCO imediat pentru a păstra posibilitatea desfășurări proiectului minier avut în vedere de companie, „ca parte a rezolvării pe cale amiabilă a litigiului”. Compania mai arată că, urmare a reactivării dosarului de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial a Peisajului minier de la Roşia Montană, aceasta a informat statul român asupra faptului că îşi rezervă dreptul de a deschide un nou dosar de arbitraj economic internaţional dacă crede de cuviință. Notăm că despre o scrisoare adresată Președinției la inceputul acestui an referitoare la reluarea procedurii de înscrierea în Lista UNESCO a relatat Gândul aici.

În procesul ICSID, demarat în 2015, Gabriel Resources Ltd. (Canada) și Gabriel Resources (Jersey) solicită României suma de 4,4 mld. USD, considerându-se lezate pentru că nu au reușit să obțină toate actele necesare începerii exploatării miniere de la Roșia Montană. În timpul celei de a 42-a sesiuni a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, 24 iunie – 4 iulie 2018, România a susținut suspendarea procesului de înscriere a sitului Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial, deși situl avea recomandare pozitivă din partea ICOMOS, organismul științific care fundamentează deciziile UNESCO. In iulie 2019, Statul român a prelungit valabilitatea licenței Gabriel Resources până în 2024. Pe 31 ianuarie 2020, România a dezghețat procedura de înscriere în Lista UNESCO.

Comunicatul de presă privind raportul financiar pentru primul trimestru al anului 2020 este disponibil aici, iar raportul aici.