Reacții la intenția retragerii dosarului de la UNESCO: Păstrăm Roșia Montană

Reacțiile cu privire la demersurile de retragere a dosarului Roșia Montană de pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO nu au întârziat să apară. Din partea societății civile sau a opoziției, criticile au fost vehemente. În acelaşi timp, niciuna dintre instituțiile ce urmăresc stoparea dosarului nu a făcut vreo declarație: nici Ministerul Culturii, nici Ministerul de Externe, nici cancelaria Prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Nu mai puțin de șapte mișcări civice, inclusiv Prietenii Roșiei Montane, au anunțat acțiuni de protest cu privire la informația făcută publică de ambasadorul roman la UNESCO, Adrian Cioroianu. Ele sunt programate vineri, 8 iunie, de la ora 18.

Şerban Sturdza, vicepreşedinte Fundaţia Pro Patrimonio, cere guvernului să reconsidere gestul necugetat. “Este inadmisibil ca în anul Centenarului României și Anul European al Patrimoniului, România să facă un gest anticultural, de abandon conștient al unui sit de patrimoniu de valoarea universală excepțională,” a scris Sturdza, într-o postare pe Facebook.

Fundația Pro Patrimonio a solicitat Comitetului UNESCO să privească spre scopul primordial al organizației, acela de apărare a patrimoniului și al comunităților în care se implică, dincolo de șovăiala unor reprezentanți ai statului Român și să păstreze în procedură de evaluare dosarul Roșia Montană.

Sturdza consideră că: “Consecința acestui gest necugetat este una cu implicații adânci în comunitatea din Roșia Montană, pentru perspectivele sale de a avea un viitor bazat pe o dezvoltare sustenabilă în care resursa umană și culturală să primeze și nu bazat pe distrugere.” Citește mai mult: Păstrăm Roşia Montană

Dr. Marcos A Orellana, adjunct professor la George Washington University School of Law, susține că includerea localității în patrimoniul UNESCO nu pericliteaza poziția României în procesul de arbitraj cu Gabriel Resources.

Dosarul pentru includerea Roșiei Montane pe Lista Indicativă a României pentru UNESCO și dosarul de nominalizare subsecvent au fost pregătite de-a lungul mai multor ani, înainte de începerea procesului de arbitraj intentat de Gabriel Resources și nu ca o reacție a statului român. Prin urmare, Tribunalul arbitral nu avea temei să considere o potențială includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial drept măsură de reprimare luată de statul român la adresa proiectului investițional al companiei Gabriel Resources. Decizia va fi luată de organele în drept ale UNESCO și strict în temeiul Convenției Patrimoniului Mondial. Nu numai că o includere a Roșiei Montane în lista UNESCO nu ar periclita poziția Statului român în procesul de arbitraj, ci chiar ar întări apărarea Statului român în proces, având în vedere că vorbim de o decizie luată de UNESCO, nu de reprezentanții României,” argumentează profesorul American.

Citește mai mult pe miningwatch.ro

Comunitatea declic.ro a lansat o nouă petiție online prin care solicită Comitetului UNESCO să păstreze dosarul Roșia Montană pe agenda Comitetului UNESCO și să nu amâne nicio secundă luarea unei decizii. “Vă cerem scuze pentru poziția reprezentanților statului român care v-au cerut retragerea dosarului. Aceștia nu ne reprezintă și nu vorbesc în numele nostru” se arată în document. Aceasta poate fi semnată aici.

Fostul ministru al Culturii Corina Șuteu, a transmis un punct de vedere către g4media.ro şi a calificat gestul este drept unul iresponsabil.

Nu există nici o bază legală pe care avocații părții adverse să o poată invoca atunci când este vorba de distrugerea patrimoniul național cu valoare universală pentru satisfacerea unor interese economice private. Includerea Roșiei Montane în UNESCO nu instituie un regim de protecție suplimentar, altul decât cel deja asigurat de legile românești, deci este un argument fără valoare în arbitrajul cu Gabriel Resources,” scrie fostul ministru. Citește aici reacţia Corinei Șuteu

La rândul său, fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a solicitat ministrului Culturii, George Ivașcu, să se prezinte marți, 12 iunie 2018, ora 9.30, la lucrările Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO.

România nu poate rata această șansă! Ministrul Culturii trebuie să dea explicații în fața Comisiei și în fața cetățenilor care și-au făcut de atâția ani vocea auzită în privința Roșiei Montane. Ziua asta a fost prea mult! Mult prea mult!,” a scris Alexandrescu.

De asemenea, senatorul USR Mihai Goțiu susţine protestul anunţat și a îndemnat la semnarea petiției adresată UNESCOLocalnicii din Roșia Montană luptă de aproape două decenii pentru drepturile lor și istoria României; cetățenii români au ieșit cu zecile de mii în stradă, în toamna lui 2013, pentru a salva natura și cultura; specialiști onești lucrează de aproape un deceniu pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial. ICOMOS, cel mai prestigios for al experților internaționali din domeniul patrimoniului a recunoscut, luna trecută, valoarea extraordinară pentru istoria și cultura universală a sitului de la Roșia Montană și au recomandat includerea lui în UNESCO.

Și ce se găsesc să facă alde Dăncilă, Ivașcu și Meleșcanu, când mai e de îndeplinit doar o ultimă formalitate? Să mintă cu nerușinare, să facă jocul celor care au pompat sute de milioane de dolari în cumpărarea conștiințelor și a deciziilor politice, și să ceară blocarea dosarului Roșia Montană la UNESCO!,” a scris Goțiu.

Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune pentru relația cu Unesco din Parlamentul României, susține că demersurile Guvernului Român pot fi considerate un atac la patrimoniul național și un abandon al valorilor românești, în plin an al Centenarului Marii Uniri. “Motivul invocat, cel al litigiilor juridice existente pe marginea Roșia Montană este doar o justificare de fațadă a reprezentanților PSD care, în mod ipocrit, vorbesc despre identitate națională sau mândria de a fi român. Prin această decizie, PSD și Guvernul Dăncilă demonstrează de fapt că, pentru ei, acestea sunt doar forme fără fond, vorbe goale, infirmate de gesturile lor.”

Jurnalista Miruna Munteanu opinează că includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ar fi ajutat România în procesul cu Gabriel Resources. “Aflu că, pe șest, Guvernul Dăncilă a retras cererea României de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Pe ultimul metru, nu pe ultima sută de metri, fiindcă decizia finală urma să fie pronunțată în câteva zile. Motivul invocat va fi, desigur, procesul intentat României de Gabriel Resources, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer. Atâta doar că includerea în patrimoniul UNESCO ne-ar fi ajutat enorm în instanță. Deci, tocmai ne-am sabotat singuri un foarte puternic argument împotriva exploatării. Incompetență sau ticăloșie?,” scrie Munteanu.

Edmond Niculușcă, președinte ARCEN, a scris: “Guvernul ticăloșilor condus de V. Dăncilă a stopat procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Cererea de stopare a dosarului a fost făcută de Ministrul Culturii – George Ivașcu și transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministrului de Externe – Teodor Meleșcanu. Decizia privind includerea Roșiei Montane ar fi urmat să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.

Luminița Dejeu, de la Declic.ro, a făcut un scurt portret ministrului Culturii: “Ivașcu. Cică a zis că vrea să rămână în istorie ca ‘ministrul care a făcut ceva sau măcar a încercat’. Cred că a reușit. Va rămâne în istorie ca încă unul dintre miniștrii culturii care a încercat să distrugă Roșia Montană. Dle Ivascu, pe steaua de pe Walk of fame din București – proiect pe care înțeleg că l-ați inițiat – vă scrie: George Ivașcu, un actor care a încercat să îngroape Roșia Montană.”

Claudiu Crăciun, profesor universitar şi una dintre figurile manifestaţiilor din 2013, a îndemnat la protest. “No, hai în stradă. Ori noi, ori ei. Şi dacă trebuie să plătim despăgubiri RMGC-ului, o sa îi fugărim cu furcile pe toți rechinii care au ajutat corporația, de la Tăriceanu şi până la Băsescu, până scoatem banii de la ei.”

Aici puteți vedea un infografic cu itinerariile protestelor din 2013 pentru susținerea Roșiei Montane.

Ziarista Elena Vijulie consideră că înscrierea Roşiei Montana în patrimoniul UNESCO, i-ar face pe Gabriel Resources să piardă la prima înfăţişare.

Faptul că Gabriel Resources cere 4,4 miliarde de euro de la statul român la un tribunal de arbitraj internaţional înseamnă fix nimic. Înscrierea Roşiei Montana în patrimoniul UNESCO, cum trebuia să se întâmple cu mulţi ani în urmă, i-ar face să piardă la prima înfăţişare. Fie, la a doua. Guvernul Dăncilă ţine să dezgroape securea războiului. Ca ieri îmi amintesc duminicile muuulte în care prezentam în direct la televizor manifestaţiile pentru protejarea in situ a artefactelor de 2000 de ani (la propriu). Mă întreb cui foloseşte toată această enormă agresivitate faţă de tot ceea ce ne face să trăim.” Citeste mai mult pe Facebook

Cu câteva zile înainte de anunțul făcut de Cioroianu, Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior, îi cerea lui George Ivașcu să lase UNESCO să se ocupe de înscrierea Roșiei Montane. Iată ce scria roşianul la acel moment:

Domnule ministru Ivașcu, vă rețin atentia in legatura cu Rosia Montana. Expertii pe patrimoniu ai UNESCO s-au pronuntat. Rosia Montana este unica, in comparatie cu orice alte situri miniere din lume. Si nu doar ca e unica si merita sa intre in UNESCO, dar trebuie sa se intample asta de urgenta. ICOMOS, care a facut evaluarea sitului, spune ca trebuie sa intre direct in Lista Patrimoniului in Pericol pentru ca proiectul minier distruge patrimoniul.

Acestea fiind datele de plecare, si citind in evaluarea ICOMOS ca Statul Roman a incercat sa inchida problema, dosarul, la ultima solicitare de clarificari (refuzand transmiterea, in cadrul procedurii, a oricarorl informatii lamuritoare pe motiv ca suntem in proces cu compania miniera), sunt extrem de curios si ingrijorat care este pozitia oficiala a reprezentantilor Statului Roman la sesiune UNESCO. Solicit public ministerului culturii, domnului Ivascu, tuturor autoritatilor care sunt responsabile cu soarta acestui dosar, sa spuna public, ACUM, cum se vor pozitiona […] Reamintesc statului ca protejarea patrimoniului este de interes national. Iar acum vorbim deja de un interes universal. Nu va jucati cu interesul national in raport cu interesul unor actori vremelnici pe bursa din Toronto.

Citește întreaga declarație a lui Eugen David.