Resursele minerale ale României rămân ieftine în viziunea legiuitorului

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un nou proiect al Legii minelor, care urmează să înlocuiască Legea minelor nr.85/2003, acesta fiind elaborat de o comisie interministerială, coordonată de Ministerul Economiei.  

Una dintre modificările importante suferite de proiectul de lege se referă la taxele pentru activitățile de prospecțiune, explorare și exploatare ale resurselor minerale. Astfel, taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune se stabileşte la 341 lei/kmp, în timp ce taxa anuală pentru activitatea de explorare se stabileşte la 1.367 lei/kmp; aceasta se dublează după doi ani şi devine de cinci ori mai mare după patru ani. În același timp, taxa anuală pentru activitatea de exploatare se stabileşte la 34.180 lei/kmp.

În condițiile în care am estima suprafața de exploatare de la Roșia Montană la aprox 23 de kilometri pătrați, concesionarul ar trebui să plătească în primi doi ani numai 786.140 lei/ pe an (sub 175.000 euro), plus valoarea redevenței de exploatare – de 5% valoarea producţiei miniere, conform noilor prevederi din Legea redevențelor. Aceasta în condițiile în care exploatarea mineralelor precum aurul și argintul de la Roșia Montană au fost evaluate la 7.5 miliarde de dolari, la momentul anului 2012.  

”Așteptăm ca toți factorii activi să se implice în procesul de consultare publică. Îmi doresc ca această lege nouă să producă efecte reale în domeniul mineritului și activităților conexe, atât pentru companii cât și pentru angajații din domeniu, prin eficientizarea exploatării resurselor minerale, atragerea investițiilor și creșterea veniturilor bugetare, redeschiderea minelor inactive și reintegrarea în circuitul economic a forței de muncă disponibile pe plan local”, declară ministrul Economiei, Gheorghe Șimon.

Proiectul poate fi consultat aici: http://economie.gov.ro/transparentadecizionala/proiecte-in-dezbatere-publica