Expoziția fotografică Roșia Montană – o familie, un secol, o poveste

Vă invităm să vedeți Roșia Montană prin lentila unui fotograf care și-a imortalizat începând cu anul 1916 familia și localitatea natală în ipostaze cu o puternică încărcătură personală. Fotografiile sunt din arhiva personală a Silviu Bocaniciu jr. și Georgeta Oprea (Bocaniciu). Vernisajul are loc pe 6 februarie 2019, ora 19, în Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român în cadrul Zilei Roșiei Montane. Expoziţia este deschisă până pe 24 februarie. Intrarea este liberă.

Silviu Bocaniciu senior s-a născut la Roșia Montană în 1898. Este fiul lui Gheorghe Bocaniciu și al Ecaterinei (Janky Katalin). După terminarea studiilor universitare în Germania, s-a întors în localitate, unde a preluat afacerea familiei – prăvălia deschisă în 1884 în casa construită de tatăl său la începutul sec. XIX. S-a căsătorit și a avut doi copii: Georgeta și Silviu. A luptat în ambele războaie mondiale. Pasionat fotograf amator, și-a instalat propria cameră obscură într-una dintre cele unsprezece încăperi ale casei.

În 1948, prăvălia a fost naționalizată, iar Silviu Bocaniciu a fost condamnat pentru un an la Canal. Familia a plecat din Roșia Montană și s-a stabilit la Câmpia Turzii. Casa Bocaniciu a fost vândută în 1972. Silviu Bocaniciu senior a murit în 1971 şi a fost înmormantat la Cluj-Napoca. Expoziția este realizată de Asociaţia ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie], prin bunăvoința fiilor autorului – Silviu Bocaniciu jr. și Georgeta Oprea (Bocaniciu).