Ziua Roșiei Montane 2019 – program

Ziua Roşiei Montane reprezintă aniversarea a 1888 de ani de la atestarea aşezării pe 6 februarie 131, cea mai veche localitate minieră din România. Este un bun prilej pentru a sublinia importanța conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană. De asemenea, UNESCO susţine introducerea pe Lista Patrimoniului Mondial.

Evenimentul se desfășoară la Muzeul Național al Țăranului Român și Clubul Țăranului. Iată programul complet.

 

Gustă Roșia Montană – masă caritabilă

16:00-22:00, Clubul Țăranului

info fb.com/events/2260276174294577

Participanții comandă un meniu gătit de un roșian și voluntarii noștri, cu ajutorul Clubului Țăranului: vărzar și palincă, cartofi rântăliți cu cârnați de Roșia și clătite cu gem din Apuseni. Există şi variantă vegetariană. Fondurile rezultate susțin educația copiilor din localitate. Haide să vedem ce gust are Roșia Montană și să susținem o cauză bună!

 

Proiecții de film

17:30-21:30, Cinema Muzeul Țăranului

Proiecţiile acestei ediţii tratează relaţia patrimoniu-natură-comunitate în România. Fie vorba de Roşia Montană, sudul Transilvaniei, pădurile virgine sau Delta Văcăreşti, raportul între cele trei elemente nu este întotdeauna armonios şi e nevoie de echilibru.

17:30 Oamenii Patrimoniului

România, 2017, 31 de minute

Regia de Ira Merzlichin

Oamenii Patrimoniului este despre aceia dintre noi care, la un moment dat, au ales să se dedice comunităților, să le ajute în reconstruirea identității lor și în dezvoltarea sustenabilă, pornind de la acel dram de autentic ce le definește: patrimoniul cultural. Seria de scurtmetraje, realizată în cinci sate diferite, prezintă ințiative independente ce au adus schimbări în viața locală și dificultățile apărute.

18:15 Fânețe Montane

România, 2012, 62 de minute

Regia de Ágota Juhász

Pelicula prezintă practicile tradiționale privind fânețele din Transilvania, ce creează și întrețin o biodiversitate remarcabilă și peisaje specifice. Ele asigură mâncare sănătoasă și sustenabilitatea economiilor și comunităților rurale. Documentarul a fost premiat la festivalul de film de la Sondrio, Italia. Coloana sonoră a peliculei este asigurată de Folker Együttes, formație de muzică tradițională din zonă.

19:30 Virgo

România, 2018, 44 de minute

Regia de Lise Hendrix și Vlad Săcăleanu

Documentarul explorează ecosistemul unicat în Europa al pădurilor virgine din România. Acesta e amenințat de defrișări ilegale și lipsa intențiilor de conservare a mediului. Filmat în 70 de locații, după mai mult de 5000 de kilometri parcurși, Virgo este o meditație vizuală ce oferă o înțelegere mai bună a acestui mediu, dar și consolare.

20:30 Scurtmetraje despre UNESCO
Diverse ţări, 2011-2015

Vă invităm să cunoaşteţi atât locuri de patrimoniu mondial din România, cât şi situri din străinătate similare Roşiei Montane.

Vernisajul expoziţiei fotografice „Roșia Montană – o familie, un secol, o poveste”

19:00-19:30, Sala Acvariu

Perioada de vizitare: 6 – 24 februarie

info fb.com/events/475746326287881

Vă invităm să vedeți Roșia Montană prin lentila unui fotograf care și-a imortalizat începând cu anul 1916 familia și localitatea natală în ipostaze cu o puternică încărcătură personală.

 

Masa rotundă “Implicarea locală în reconstrucția comunității de la Roșia Montană”
19:30-20:30, Clubul Țăranului

Dezbatere moderată de Andrei Mihail, doctor în antropologie

Concert Retro Future

20:30-21:30, Clubul Țăranului

info fb.com/events/264454654450096

Retro Future este o nebunie de trupă ce cântă jazz/swing/blues/ragtime/rock/soul/gospel la o multitudine de instrumente și sună bine de tot. Cu minţile odihnite, coardele vocale unse şi degetele trosnite, sunt gata să vă gâdile urechile, sperăm la fel de proaspete şi dornice de muzică bună.

 

Concert Mircea Florian și Școala de Tulnice

21:30-22:30, Clubul Țăranului

info fb.com/events/2078706218833690/

Mircea Florian este o legendă a muzicii, de aproape 50 de ani în căutare de noi forme care sfidează cenzura și normele. El  ne duce un pas mai departe, acolo unde nu ne-am gândit că muzica poate ajunge. Cum altfel, când alături de el sunt cinci muzicieni cu multă fantezie, cântând la tulnic și alte instrumente rare.

 

Ziua Roșiei Montane este realizată cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român și Clubului Țăranului. Evenimentul se bazează pe trei principii:
1. Este apolitic. Nu este acceptată nicio formă de colaborare, contribuţie sau promovare politică, nici prezenţa persoanelor politice. Nu este acceptată politizarea prin alte căi.
2. Se bazează exclusiv pe activitatea de voluntariat a tuturor persoanelor implicate: organizatori, invitaţi, parteneri etc.
3. Este un eveniment deschis, cu intrare liberă.