Hai în stradă pentru Roșia Montană! (din nou)

Rosia Montana pentru UNESCO

Comunitatățile Declic, Mining Watch România, Corupția Ucide, Evoluție în Instituție, Uniți Salvăm, Funcky Citizens, Prietenii Roșiei Montane, Gheeks for Democracy și #Rezistența organizează duminică, 11 iulie, cu începere de la ora 19:00, un protest în București, la Palatul Cotroceni, pentru a cere președintelui țării să își exercite rolul de mediator între cetățeni, pe de o parte, și, de cealalta, premier și politicienii care nu doresc înscrierea sitului de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Mergem la Cotroceni, la președintele Klaus Iohannis, pentru a-i cere să scoată elefantul de aur din Guvern! Roșia Montană nu e locul de joacă al peneliștilor! Iar președintele trebuie să-și exercite rolul de mediator, între noi, cetățenii și cei cărora aurul le fură mințile.

👉 Hai cu noi în față la Palatul Cotroceni (Piața Leu)
🗓️ Când? Duminică, 11 iulie, 🕚 ora 19.00 📍 Unde? Bulevardul Geniului, nr 1-3, sector 6

🤔 De ce facem asta?

Viitorul Roșiei Montane în UNESCO depinde de noi. Dacă nu intervenim, Florin Cîțu și Coaliția își vor pasa la nesfârșit responsabilitatea unei decizii. Riscăm ca pe ultima sută de metri sau chiar în ziua plenului Comitetului UNESCO, premierul să mandateze Ministerul Culturii să retragă dosarul. Exact așa s-a întâmplat în 2018, în Guvernul Dăncilă.

Premierul Cîțu este inconsecvent în declarații. Ca partener de guvernare, a propus Coaliției retragerea nominalizării de la UNESCO. Ca premier, recunoaște că va cauta soluții pentru exploatarea aurului. Florin Cîțu suferă și el de sindromul Ponta care una voia ca deputat, alta ca premier.

În acest moment, nu ne putem baza pe dl Cîțu că va da un mandat ferm delegației la reuniunea Comitetului UNESCO. Așa că îi cerem public președintelui Iohannis să intervină, reamintindu-i propria declarație din 6 ferbruarie 2015: “În numele Roșiei Montane s-a creat o mișcare civică și comunitară despre care s-ar putea spune că „mută munții” atunci când este în joc păstrarea autenticității și a tradiției vechi a acestei localități”.

Uniți, mereu salvăm Roșia Montană!