Minele de aur romane de la Roşia Montană au primit recomandarea de includere în UNESCO

Centrul Patrimoniului Mondial a recomandat ca situl „Minele de aur romane de la Roşia Montana” să fie inclus în Lista Patrimoniului Mondial şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Principala justificare care a stat la baza includerii sitului „Peisajul minier Roşia Montana” în această listă este aceea că „bunul este ameninţat de un pericol dovedit, precis şi iminent, susceptibil să ducă la o pierdere semnificativă de autenticitate istorică şi de semnificaţie culturală”.

Ionel Palăr (deputat PNL) a salutat, în calitate de preşedinte al Comisiei permanente comune pentru relaţia cu Unesco, decizia Centrului Patrimoniului Mondial, cu sediul la Paris, de a recomanda ca situl Roşia Montana să fie inclus în Lista Patrimoniului Mondial şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Decizia, semnată de directorul Centrului, Mechtild Rossler, a fost luată la recomandarea organului consultativ, Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS).

De asemenea, ICOMOS formulează şi o serie de consideraţii punctuale, dintre care, cea mai importantă este concentrarea dosarului pe epoca romană şi, în consecinţă, denumirea sitului „Minele de aur romane de la Roşia Montana”, potrivit lui Palăr, cel care a anunțat decizia printr-un comunicat de presă.