Spre o menținere în analiza Comitetului Patrimoniului Mondial a dosarului Roșia Montană

acțiune Greenpeace

Greenpeace România a protestat miercuri, 7 iulie, faţă de o eventuală retragere a dosarului de înscriere a sitului de la Roşia Montană în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO. Activiştii de mediu au prezentat, în Piaţa Victoriei, o statuie vivantă închipuindu-l pe premierul Florin Cîțu, care, atunci când i se pun întrebări, fuge cu dosarul de înscriere.

Acțiunea Greenpeace România vine pe fondul mai multor declarații publice ale liderilor coaliției de guvernare și ale premierului cu privire la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a sitului de la Roșia Montană.

Cu o procedură de înscriere redeclanșată de guvernul Ludovic Orban (PNL) la începutul anului 2020, după ce guvernul Viorica Dăncilă (PSD) determinase, în ultima clipă, UNESCO să suspende analiza înscrierii timp de trei ani, zilele acestea, în contextul unei recomandări favorabile înscrierii formulată de ICOMOS (Consiliul International al Monumentelor și Siturilor) și cu puține zile înainte începerea lucrărilor celei de a 44-a întâlniri a Comitetului Patrimoniului Mondial care ar urma să ia o decizie cu privire la candidatura sitului, liderul USR-PLUS Dacian Cioloș a fost citat, luni, 28 iunie, de comunitatea Declic.ro, cu afirmațiile „poziţia USR PLUS e clar împotriva retragerii dosarului Roşia Montană de la UNESCO. Înţeleg că premierul Cîţu ține foarte mult la această retragere și la a restrânge cererea de protecţie UNESCO doar pentru minele romane, ceea ce e un pic absurd. Nu poţi să spui că dai jos tot dealul și să protejezi totuși minele din interiorul dealului.” „Roşia Montană s-a discutat. Încă nu s-a luat o decizie. Vom discuta din nou la următoarea şedinţă de coaliţie”, declara în replică, succint, Florin Cîţu, după şedinţa coaliţiei de guvernare din 28 iunie.

Urmare a acțiunii de protest Greenpeace, de miercuri, 7 iulie, biroul de presă al Guvernului, într-un comunicat remis News.ro,  a precizat „premierul Florin Cîţu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect şi nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană. Prin urmare, declaraţiile care i-au fost atribuite premierului cu privire la o decizie în legătură cu retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană sunt false. Menţionăm că tema a fost discutată strict la nivelul Coaliţiei”.

Drept răspuns, asociația Greenpeace România a publicat următorul mesaj pe pagina sa Facebook: „ne cerem scuze dacă l-am supărat pe domnul premier Cîțu, dar inițierea unei discuții în Coaliția de Guvernare despre posibilitatea retragerii dosarului „Roșia Montană” de pe masa Comisiei UNESCO e un demers în sine. ”

La finalul ședinței de miercuri, 7 iulie, a coaliției de guvernare (următoarea după cea din 28 iunie), președintele UDMR, Kelemen Hunor, viceprim-ministru, a declarat pentru presă că „nu s-a luat o decizie [n.r. privind retragerea sau nu a dosarului pentru înscrierea sitului de la Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial], că fără premier nu ai cum să iei o decizie. Astăzi, domnul Cîțu nu a ajuns la ședință”. „Trebuie să dăm un mandat ambasadorului și celui care reprezintă România, de la Ministerul Culturii. Acest mandat se dă de către Ministerul Afacerilor Externe, cu aprobarea primului ministru și trebuie discutat, bineînțeles, în guvern și-n coaliție, deci putem discuta și săptămâna viitoare”, a fost preluat Kelemen Hunor de Europa Liberă România. Cu același prilej, Kelemen Hunor a făcut alegații potrivit cărora doar lucrările de restaurare a patrimoniului cultural de la Roșia Montană nu vor ajuta comunitatea locală și nu a negat posibilitatea realizării exploatării miniere.

O poziție similară a exprimat, după ședința de coaliție, și Dan Barna, președinte USR-PLUS și viceprim-ministru: „a fost în Guvern prezentat un memorandum dinspre Ministerul Finanţelor. Poziţia USR PLUS este una foarte clară: respingem orice iniţiativă, din orice direcţie ar veni, de retragere a dosarului de listare a Roşia Montană la UNESCO, pentru că listarea Roşia Montană la UNESCO nu are ca efect niciun fel de blocare a statului român pentru eventuale proiecte viitoare în momentul în care tehnologia s-ar îmbunătăţi sau ar deveni una funcţională pentru mediu. Deci listarea la UNESCO nu ne împiedică pe noi ca stat român să avem în continuare un control pe legislaţia zonei respective, pentru că UNESCO nu blochează nimic, UNESCO doar asigură o protecţie şi un prestigiu unei zone unice în lume. Într-adevăr, galerii romane nu mai există nicăieri în lume, de asta este un monument care trebuie protejat”. A spus Dan Barna, citat de Hotnews. Întrebat fiind despre neparticiparea premierului la şedinţa coaliţiei, Barna a completat: „Noi ne dorim ca la cât mai multe şedinţe ale coaliţiei să avem prezenţa şi a premierului şi a liderilor coaliţiei. Nu se întâmplă de fiecare dată, este o realitate la care încercăm să ne adaptăm. Vom avea mâine o şedinţă de guvern şi o să continuăm acolo discuţia”.

„Am avut o discuție la nivelul coaliției legată de acest subiect. Deocamdată nu e o decizie luată. Nu știu cine tot transmite aceste informații… Dosarul a fost trimis la UNESCO, dacă-mi aduc bine aminte, sub mandatul meu de premier. Sigur că se poate purta o discuție cu privire la perimetrul care să fie încadrat în UNESCO, discuție care are legătură și cu procesul în care e implicată România”, a declarat Ludovic Orban, președinte PNL, marți, 6 iulie fiind preluat de B1TV.

În acest moment, o nouă retragere a dosarului, potrivit ghidului operațional UNESCO pentru implementarea Convenției Patrimoniului Mondial, ar echivala cu necesitatea reluării întregii proceduri de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial, expirând suspendarea procedurii pentru cel mult trei ani acordată României, în 2018. O reluare a procedurii este implicată și de o eventuală cerere a României de modificare a limitelor sitului. În acest caz trebuie refăcut dosarul și reluată analiza de către ICOMOS pentru a verifica îndeplinirea criteriilor de valoare universală excepțională în teritoriul restrâns și dacă zona de protecție a valorilor culturale este suficientă. De asemenea, pentru a determina dacă este acceptabilă înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, ICOMOS ar trebui să verifice dacă managementul sitului, care ar presupune, în viziunea acum studiată de Guvern, o exploatare minieră, este unul oportun protejării și promovării valorii universale sitului.

Următoarea ședință a Guvernului este în data de 8 iulie, iar, la momentul scrierii acestui articol, subiectul înscrierii sitului de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial nu figurează pe ordinea de zi.

Menționăm că, Florin Cîțu declara, în 2017, în nume personal, pentru DIGI 24, citat de Hotnews: „aș fi de acord (cu exploatarea), dar ar trebui să vad cum se face exploatarea, în ce condiții. Nu aș avea încredere în guvernul PSD. Dacă ar veni de la guvernul PSD cu siguranță nu aș vota, sub guvernul PSD, să se facă. Sub guvernul PNL da, am încredere că putem să facem ceva în ceea ce privește standardele.”

Precizăm că în data de 7 iulie, Consiliul Economic şi Social, organ consultativ al Guvernului şi Parlamentului, a emis un punct de vedere prin care recomandă continuarea procedurii de înscriere a sitului de la Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO fără amânarea/întreruperea procedurii. CES recomandă, de asemenea adoptarea de documentații de urbanism şi programe destinate dezvoltării socio-economice a zonei.