Adoptă o Casă la Roșia Montană, program derulat de Asociația ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie în parteneriat cu comunitatea locală, continuă pentru cel de-al optulea an consecutiv. În mai puțin de o lună încep șantierele Adoptă o Casă la Roșia Montană. La această ediție au intrat două noi case în program. Cei interesați pot contribui ca voluntari la lucrările de restaurare, donând bani, servicii, materiale sau unelte.
„Anul acesta ne așteaptă încă o vară lungă și plină la Roșia Montană. Pe lângă activitățile practice, revin Școlile de vară ARA, cu invitați din rândul specialiștilor și prezentări diverse în jurul temei cadru a programului nostru, vom avea cinci puncte de lucru, 5 serii de voluntari, vom avea din nou și Zilele Patrimoniului la mijlocul lui august. Și, față de anul trecut, avem și sprijin financiar pentru o parte dintre aceste activități, venit din partea AFCN și OAR. Formularul de înscriere pentru voluntari este deschis și până în acest moment sunt deja ocupate aproximativ 30 de locuri. Ne vedem la Roșia Montană începând cu 1 iulie și până în ultima zi a acestei veri”, a declarat pentru Prietenii Roșiei Montane, Claudia Apostol, unul dintre organizatori.
În 2019 se va lucra la cel puțin cinci șantiere, voluntarii fiind implicați în realizarea de zidării cu mortare de var, de tencuieli tradiționale, în cadrul atelierelor de dulgherie, tâmplărie și la amenajări. În program sunt înscrise opt clădiri, dintre care două biserici (unitariană și greco-catolică) cu casele lor parohiale.
Unul dintre imobilele noi din program se află la nr. 324 în piața centrală a satului Roșia Montană. Casa a fost construită în stil neoclasic în 1867 de către Josif Gruber și extinsă probabil în 1872. Într-o primă etapă se are în vedere realizarea unor intervenții de urgență: sprijiniri, eșafodaje, învelitori provizorii.
Al doilea șantier nou care va fi deschis în program este la o gospodărie tradițională pentru activitatea de tip agricol de la nr. 451. Locuința (cu o structură simplă: două camere și un târnaț construite din bârne din lemn în sistem Blockbau) și anexa-cuptor învecinată sunt amplasate în apropierea limitei materializate de un amplu zid de sprijin din piatră seacă (maur). Într-o primă fază și aici sunt necesare de intervenții de urgență.
O componentă a programului Adoptă o Casă la Roșia Montană. Campania 2019 este Școala de Vară ARA prin care vor fi organizate cursuri, prelegeri și activități de documentare, redactare și prezentare a informațiilor colectate. În cadrul Școlii de Vară din acest an se va elabora Ghidul de intervenție în situl istoric Roșia Montană care va evidenția valorile istorice ale patrimoniului în paralel cu prezentarea tipurilor de transformări care au potențialul de alterare a resursei culturale.
Sunt organizate cinci serii de voluntari: patru serii curente (de două săptămâni, cu activități practice și componentă teoretică în cadrul Școlii de Vară ARA) și o serie (de o săptămână) pentru organizarea spațiilor și evenimentelor din cadrul Zilelor Patrimoniului (eveniment ce se va desfășura între 15 și 18 august).
Înscrierile voluntarilor se fac completând acest formular. Cazarea și masa sunt asigurate de organizatori. Transportul este suportat de participanți. Nu există taxă de participare. Persoanele interesate să doneze servicii, materiale sau unelte o pot face anunțând organizatorii la contact@adoptaocasa.ro. Puteți afla mai multe detalii privind clădirile din program, lucrările avute în vedere la acestea, estimarea efortului financiar și modul în care se pot realiza contribuții financiare pe pagina de internet a programului.
Campania Salvaţi Roşia Montană intervine în procesul cu Gabriel Resources