Aur căutat lângă Roşia Montană cu tehnologie preistorică

Un întreprinzător privat din oraşul Abrud, judeţul Alba, a obţinut o autorizaţie pentru explotarea aurul aluvionar din albia unui râul. Agenţia Pentru Protecţia Mediului a decis că proiectul propus nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Exploatarea aurului aluvionar se va face de astă dată în perimetrul satului Furduieşti, aparţinător oraşului Cîmpeni. Titularul, SC Gold of the Valleys SRL din Abrud, reprezentată de Cornel Adrian Nariţa, a obţinut certificatul de urbanism de la Primăria Cîmpeni.

Potrivit documentaţiei depuse la APM Alba, lungimea maximă a perimetrului de exploatare este de 2.300 metri iar lăţimea medie este de 2,5 – 6 metri. Suprafaţa perimetrului de exploatare este de 12.070 metri pătraţi cu adâncimea de exploatare de 0,15 – 0,5 metri şi un volum total de aluviuni existent evaluat la 3.620 metri cubi. Volumul total de aluviuni aspirat/procesat este evaluat la 1.014 metri cubi. Activitatea de extracţie a aurului aluvionar din perimetrul de exploatare va consta în separarea gravitaţională a aurului împreună cu metalele grele din aluviunile nisipoase din albia minoră a râului Abrud.
Citește articolul realizat de Dorin Țimonea pentru Adevărul.ro:

http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/aur-cautat-rosia-montana-tehnologie-preistorica-foloseste-investitor-draga-saitroc-lana-1_59cb76b75ab6550cb894a1f6/index.html