Campania Salvaţi Roşia Montană intervine în procesul cu Gabriel Resources

Campania ”Salvați Roșia Montană” a redactat intervenția societății civile în procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources împotriva statului român, prin care compania minieră solicită daune de 4,4 miliarde de dolari. Anunţul a fost făcut azi în cadrul unei conferinţe de presă pe care o puteţi urmări mai jos.

Intervenţia va fi depusă la Tribunalul ICSID de la Washington pe 2 noiembrie 2018. Documentele pregătite vor să întărească apărarea României și să aducă probe clare în fața instanței. Este pentru prima oară când o comunitate locală intervine într-un proces de arbitraj internaţional dintre statul român și o corporație.

”Vrem să prezentăm tribunalului faptul că proiectul minier a fost planificat fără să respecte drepturile locuitorilor din Roșia Montană. Prezentând această perspectivă tribunalului, vom evidenția cât de mult îi va afecta pe localnici decizia din procesul de arbitraj”, a spus Dr. Christian Schliemann, de la European Center for Constitutional and Human Rights. De asemenea, Ștefania Simion, coordonatorul juridic al Campaniei Salvați Roșia Montană, a susţinut că „s-a ajuns la arbitraj nu pentru că Gabriel Resources nu a obținut avizele necesare, ci pentru că le-a obținut de la statul român, dar ele au fost anulate de instanțele din România […] Statul român ar trebui să câștige acest proces”.

La rândul ei, firma canadiană Gabriel Resources pregăteşte un răspuns la memoriul depus în primăvară de avocaţii Guvernului României. Documentul va fi depus pe 26 octombrie.

Live de la conferința de presa organizata cu sprijinul comunității Declic: Intervenția societății civile in procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources împotriva statului roman

Publicată de Declic pe Marţi, 9 Octombrie 2018