Ce au în comun Roșia Montană și un proiect francez de lege privind exploatarea hidrocarburilor

Un articol publicat recent în revista franzeză La Vie explică de ce grupuri importante de protestatari cer în aceste zile ca ONU să intervină împotriva sistemelor private de justiție internaționale pentru cauzele între state și companii.

Autoarea Juliette Loiseau a exemplificat folosindu-se de situația în care se află Roșia Montană, dar și un proiect privind încetarea explorării și exploatării hidrocarburilor propus de Nicolas Hulot, fost ministru francez al tranziției ecologice. Inițiativa legislativă din Franța a fost golită de conținut în parlament tocmai pentru a se evita deschiderea unor procese împotriva statului.

Autoarea compară cele două situații și descrie proiectul pregătit de Gold Corporation: 

A dezvolta o vastă mină de aur în România. Acesta este proiectul promovat de 20 de ani de compania canadiană Gabriel Resources. Singura problemă: românii se opun cu înverșunare. Deoarece exploatarea minei ar distruge mediul înconjurător și ar necesita expulzarea a mii de locuitori. Sub presiune, guvernul a sfârșit prin a respinge proiectul. Povestea s-ar fi putut opri acolo. Dar compania a decis să atace România în cadrul soluționării litigiilor investitor-stat. „Acest sistem le permite multinaționalelor să atace statele imediat ce adoptă o legislație care le-ar putea aduce prejudicii profiturilor, actuale sau viitoare, printr-o justiție paralelă”, explică Swann Bommier, responsabil de advocacy privind reglementarea companiilor multinaționale la CCFD-Terre solidaire. (L’arbitrage international, une justice dans le collimateur, Juliette Loiseau, La vie, 09.10.2019)

Articolul apare în contextul în care, în perioada 11-19 octombrie 2019 au loc mai multe proteste în Europa în cadrul campaniei Drepturi pentru oameni, reguli pentru multinationale împotriva soluționării litigiilor dintre investitori și stat prin ISDS (engl. Investor-State Dispute Settlement), un tribunal internațional paralel sistemelor de justiție naționale la care investitorii pot apela.

„ISDS este folosit ca armă de distrugere în masă împotriva politicilor de tranziție energetică”, subliniază avocatul Swann Bommier. „Mecanismul face ca legile să nu se schimbe și restrânge libertatea statelor care doresc să adopte legi care să protejeze mediul, drepturile sociale și ale omului. Doar multinaționalele au această putere, companiile naționale nu au acces la acest arbitraj.” În 60% din cazuri, procesele sunt câștigate de către investitori. „Statele nu câștigă niciodată, evită să piardă, deoarece chiar și în caz de victorie, costurile legale reprezintă între 5 și 6 milioane de euro”. Toate, plătite de impozitele contribuabililor. (L’arbitrage international, une justice dans le collimateur, Juliette Loiseau, La vie, 09.10.2019)

Unii investitori își ascund responsabilitățile în spatele lanțurilor de aprovizionare și a structurilor internaționale. Pe de alta parte victimele încălcării drepturilor omului de către aceștia, de multe ori, nu își pot asigura accesul la justiție și nu primesc compensații.

Protestatarii solicită, în locul acestui sistem de justiție, ca negocierile care au loc la Geneva, în perioada 14-18 octombrie 2019 din cadrul celei de a cincea sesiuni a grupului de lucru interguvernamental deschis privind corporațiile transnaționale și alte întreprinderi în relație cu drepturile omului, desfășurate urmare a unei rezoluții a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU din 2014, să facă progrese spre un tratat ONU cu prevederi obligatorii pentru investitorii transnaționali. La nivel parlamentar, același lucru este solicitat prin rețeaua mondială a aleșilor care susțin un tratat ONU cu obligații pentru companiile transnaționale (Global Interparlamentary Network for the Binding Treaty).

Protestele sunt orientate, de asemenea, împotriva negocierilor destinate extinderii sistemului ISDS într-o Curte multilaterală de investiții (engl. Multilateral Investment Court) care au loc la Viena în grupul de lucru III privind reforma ISDS al Comisiei pentru Dreptul Comercial Internațional a ONU, în perioada 14-18 octombrie a.c.

Mai multe informații: Consiliul Drepturilor Omului ONUComisia pentru Dreptul Comercial Internațional a ONUcampania STOP ISDSGlobal Interparlamentary Network for the Binding Treaty.