Numărul locuitorilor care veneau la Primărie pentru a îşi rezolva o problemă era, în medie, într-o zi, de 40-50 de persoane, dar, după declararea stării de urgență privind COVID-19, numărul lor a scăzut cu 90%. Totuși, aceștia găsesc soluții la problemele lor în produse online puse la dispoziție de administrația locală, arată purtătorul de cuvânt al primăriei într-un articol recent publicat de HotNews.ro.
Ca măsură pentru prevenirea răspândirii COVID-19, Consiliul Local Ciugud și-a modificat regulamentul de organizare și funcționare, astfel că, de la mijlocul lunii martie, ședințele acestuia se pot desfășura online.
Pentru a ajuta micii producători locali din județul Alba să își vândă marfa, pe 26 martie, Primăria Ciugud a lansat proiectul Aprozarului virtual, o platformă gratuită. Acesta este o soluție care facilitează contactul on-line între producător și clientul final, fără ca Primăria Ciugud sau un alt terț să intervină în vânzare.
De la începutul acestui an școlar, la nivelul claselor V-VIII, funcționează o platformă electronică, în care orele se pot desfășura prin teleconferință, profesorii pot încărca teme, iar fiecare elev are contul său. La sfarsitul lunii martie se are în vedere introducerea platformei și la ciclul primar. În comună învaţă 130 de elevi.
„În momentul de față, cu mici excepții, noi putem să asigurăm orice serviciu și orice are nevoie cetățeanul online. Excepțiile sunt actele de stare civilă: decese, căsătorii. Dacă nu se descurcă, îi ghidăm telefonic. Noi de acum doi ani am început să promovăm și conceptul de smart village, care spune că nu doar orașele trebuie să fie inteligente, ci și satele. Digitalizarea nu este un moft, este o necesitate. Din păcate, ceea ce se întâmplă zilele acestea, cu pandemia de coronavirus, ne demonstrează că avem dreptate. Momentul acesta ar trebui să fie un moment T0 pentru toate administrațiile publice din România, să înțeleagă că trebuie să reducem numărul de hârtii, birocrația, să-i oferim cetățeanului soluții normale. Ceea ce se întâmplă la Ciugud nu este ceva extraordinar, este normalitatea care trebuie să se întâmple în orice administrație publică locală”, a declarat Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud, pentru Hotnews.
„Din păcate legislația este foarte în urmă cu partea electronică. Aproape toți colegii mei au semnătură electronică. Noi transmitem adrese către instituțiile statului de anul trecut în format electronic. De foarte multe ori suntem sunați și nu ni se acceptă, avem o întreagă dispută. Noi vrem să evoluăm, avem soluțiile acestea și ei ne întorc cu 50 de ani în urmă la pix și la hârtie”, a mai precizat Dan Lungu.
Ciugud este o localitate în județul Alba formată din şase sate aflate în apropierea municipiului Alba Iulia. Într-un sfert de oră poți ajunge din centrul reședinței de județ în centrul localității Ciugud. Bunăstarea Ciugudului se bazează pe primi pași în interesul comunității făcuți de primărie prin atragerea de fonduri europene. Primăria Ciugud este în topul autoritățile publice locale din România care au câștigat astfel de finanțări. Astăzi, localitatea are 30 de kilometri asfaltați (inclusiv drumuri agricole), iluminat din energie solară şi eoliană, wi-fi gratuit în spațiile publice. Pentru atragerea investițiilor, localitatea oferă Zona de Dezvoltare Economică Drâmbar – Ciugud, cu plan urbanistic bine conturat, așa cum se arată pe pagina web a primăriei, în care sunt asigurate utilități până la poarta fiecărei unități economice, posibilitatea de a concesiona/cumpăra terenul necesar investiției, posibilități de transport pentru angajați și o grădiniță modernă, chiar în interiorul zonei economice.
Mai multe informații:
https://www.primariaciugud.ro
https://www.facebook.com/primariaciugud/
Observatorul Teritorial I MLPDA
Coronavirus în România: Comuna în care primăria și școala s-au mutat în online, iar locuitorii au un aprozar virtual / Primar Ciugud: Digitalizarea nu e un moft, e o necesitate I Catiușa Ivanov I HotNews.ro I 24.03.2020
Ciugud, comuna care arată mai bine decât majoritatea orașelor din țară I Digi 24 I 08.05.2018
Campania Salvaţi Roşia Montană intervine în procesul cu Gabriel Resources