Decizie șocantă: Agenția pentru Resurse prelungește licența Gold Corporation

Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer de la Roșia Montană, a semnat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) un act adițional la licența de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, care prevede prelungirea cu 5 ani a valabilității licenței, precum și majorarea de la 4% la 6% a redevenței percepute de stat din valoarea producției miniere, scrie profit.ro.

Licența a intrat inițial în vigoare în urmă cu 20 de ani, în 1999, și ar fi urmat să expire pe 21 iunie. RMGC a înaintat o cerere de prelungire a valabilității licenței, în contextul în care corporaţia „și-a confirmat în mod consistent voința de a intra într-un proces de consultare cu autoritățile române în scopul ajungerii la o rezolvare amiabilă a disputei arbitrale de la ICSID sau la un aranjament care să permită grupului de companii Gabriel Resources să dezvolte proiectul auro-argintifer Roșia Montană din România”, a transmis compania-mamă a RMGC, Gabriel Resources.

Aceasta menționează că ANRM a transmis că valabilitatea licenței nu va fi prelungită decât dacă RMGC acceptă modificarea cu privire la redevență. “Deși Gabriel Resources și RMGC se opun cu tărie poziției ANRM și interpretării legale a Agenției și și-au exprimat în scris dezacordul cu această poziție și cu modul în care ANRM a gestionat procesul de extindere a licenței, Gabriel Resources și RMGC au concluzionat că, dat fiind actualele circumstanțe, nu exista nicio altă modalitate de a prezerva drepturile legale existente ale RMGC, inclusiv extinderea licenței, decât să accepte majorarea redevenței, așa cum a solicitat ANRM”, se precizează într-un raport al Gabriel Resources, făcut public în 20 iunie 2019.

Decizia ANRM este surprinzătoare în condițiile în care Statul Român luptă în instanță într-un proces internațional împotriva companiei miniere Gabriel Resources. Procesul se desfășoară la Washington ar putea costa Romania 4.4 miliarde de dolari, însă statul român refuză să facă publice documentele din dosar și strategia de apărare. Informația apare la o zi după ce directorul Agenției a recunoscut că documente secrete din dosarul Roşia Montană au dispărut de la instituţia pe care o conduce.