Ministrul Culturii, George Ivașcu, a transmis Ministerului Afacerilor Externe (MAE) adresa prin care solicita, în numele statului român, amânarea unei decizii privind includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO pe data de 30 mai, cu două săptămâni înainte de a cere introducerea „în regim de urgență” a subiectului pe ordinea de zi CSAT pentru luarea unei decizii privind situația României, a descoperit HotNews.
Data trimiterii documentului contrazice afirmațiile făcute de ministru, potrivit căruia o decizie în privința Roșiei Montane trebuie luată în Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT). Practic, solicitarea de introducere pe ordinea de zi a CSAT a fost făcută, după adresa către MAE.
Potrivit documentului obținut de HotNews, Ivașcu reitera „solicitarea fermă de amânare a luării unei decizii” a Comitetului Patrimoniului Mondial din Cadrul UNESCO, de la finalul lunii iunie.
Ministrul Culturii își justifica solicitarea prin faptul că trebuie protejate drepturile patrimoniale ale Statului Român în litigiul cu Gabriel Resources.
„Având în vedere dosarul arbitral ICSID nr. ARB/15/31, în care părți sunt investitorii Gabriel Resources Lmt. și Gabriel Resources (Jersey), pe de o parte, și România, pe de altă parte, vă adresăm rugămintea de a dispune transmiterea către Secretariatul Convenției Patrimoniului Mondial din cadrul UNESCO a solicitării statutului român de a amâna decizia Comitetului Patrimoniului Mondial în cadrul celei de-a 42-a sesiuni, care se va desfășura la Manam, Bahrain, cu privire la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial a Peisajului Cultural Minier „Roșia Montană” și în vederea protejării drepturilor patrimoniale ale Statului Român în acest litigiu arbitral.
De asemenea, apreciem că decizia de înscriere în Lista Patrimoniului Mondiala Peisajului Cultural Minier „Roșia Montană” trebuie să se realizeze în condițiile în care acest sit să nu fie grevat de vreun litigiu.
Astfel, reiterăm solicitarea fermă de amânare a luării unei decizii în acest sens.
De asemenea, vă solicităm facilitarea întrevederii a unei delegații a instituției noastre cu reprezentanți relevanți ai UNESCO pentru prezentarea acestui subiect”, se arată în documentul transmis sub semnătura lui George Ivașcu către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.
La aproape două săptămâni după ce a transmis către MAE adresa privind cererea de amânare a luării unei decizii în cazul Roșia Montana, George Ivașcu a cerut introducereapreședinției și CSAT ”convocarea în regim de urgenţă pe ordinea de zi” a subiectului Roşia Montană, ”având în vedere necesitatea adoptării unei decizii în ceea ce priveşte situaţia României”. Potrivit Administrației Prezidențiale, subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a CSAT din 27 iunie, cu doar două zile înainte de sesiunea UNESCO în care se vor lua deciziile.
Acum, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale susține că a solicitat preşedinţiei şi CSAT convocarea în regim de urgenţă pe ordinea de zi a subiectului Roşia Montană.
„Ideea este că, oricum, până la finalizarea procesului între statul român şi Gold Corporation nu se poate exploata. Deci, ceea ce se vehiculează în mod eronat este cum că Guvernul României pledează pentru exploatare. Nu este deloc adevărat, pentru că se ştie foarte bine că în orice proces se solicită o amânare până când judecătorul de la Curte va decide ce se va întâmpla, astfel România riscând să piardă 4,37 miliarde de dolari în cazul în care starea în cadrul patrimoniului UNESCO poate fi un motiv în apărarea Gabriel Resources şi nu în apărarea României”, a susținut George Ivaşcu, într-o intervenție la Antena 3.
În ciuda declarației ministrului, Administrația Prezidențială a anunțat includerea subiectul Roșia Montană pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 27 iunie, la solicitarea premierului Viorica Dancilă, în urmă cu o săptămână.
„Președintele este preocupat de subiectul Roșia Montană. Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședintei CSAT din 27 iunie”, a precizat Administrația Prezidențială, la acel moment.
Pe de altă parte, comisiile de Cultură ale Parlamentului l-au convocat în două rânduri pe ministru să dea explicații în legătură cu acest subiect, însă acesta nu s-a prezentat în fața parlamentarilor.
Campania Salvaţi Roşia Montană intervine în procesul cu Gabriel Resources