Dosar de distrugere și furt la Roșiamin finalizat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni

Dosarul deschis pentru distrugere și furt din incinta fostei uzine de prelucrare primară a zăcământului aflată în Gura Roșiei, comuna Roșia Montană, a fost finalizat, relatează Adevărul. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni au trimis în judecată, la mijlocul lunii octombrie, 15 persoane învinuite pentru aceste fapte.

În aprilie 2014, polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu cei din Abrud și Câmpeni au organizat o acțiune în cartierul Dăroaia din comuna Roșia Montană ce a avut drept scop depistarea persoanelor implicate în comiterea de infracțiuni precum și identificarea bunurilor provenite din aceste fapte.

Polițiștii au identificat 17 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 61 de ani la momentul perchezițiilor suspectate că, în perioada martie – iunie 2014, au pătruns fără drept în incinta fostei uzine de preparare „Gura Roșiei”, amplasată la circa 7 kilometri de centrul comunei, și au distrus pereții și acoperișurile unor clădirii. Cu ocazia perchezițiilor, au fost identificate materiale (în general cărămidă) provenite din furturi, în valoare de peste 11.000 lei. În final au fost trimise în judecată 15 dintre cele 17 persoane cercetate inițial.

După închiderea minei de stat în 2007, platforma industrială a fost atacată sistematic de persoane cu o condiție materială precară. Furturile s-au înmulțit începând cu anul 2013, când zona a rămas fără pază. Uzina, administrată de filiala ROȘIAMIN Roșia Montană SA a Companiei Naționale a Cuprului, Aurului și Fierului MINVEST SA, Deva, se afla în conservare, dar, treptat, au dispărut gardul, părți din clădiri și deșeurile industriale rămase de pe urma procesului de prelucrare a concentratului.