Expoziţia “Soarele negru la Roşia Montană” în Veneţia

Expoziţia “Soarele negru la Roşia Montană” a artistului român Ioan Sbârciu este inaugurată luni, 3 septembrie 2018, la Veneţia. Ea e găzduită de Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică şi poate fi vizitată până pe 24 septembrie, informează Modernism.ro

Curatorul Aurel Codoban consideră că “pictorul Ioan Sbârciu este, sub multe aspecte, o personalitate de excepție a artelor vizuale românești. Artist de succes, el nu creditează însă succesul facil și ține întotdeauna să-și prevină pedagogic discipolii asupra capcanelor lui. Preferă auto-etalării, discreția și, cu generozitate, își pune în lumină sau se pune în lumină împreună cu colegii și studenții. Constructor de instituție și edificator de școală – se va vedea într-o zi cât de mult ca impunere, susținere și spirit îi datorează cunoscuta, astăzi, Școală de la Cluj”.

Acesta detaliază că „peisajele – ca formulă picturală de organizare a suprafeței tabloului luată într-un sens foarte larg – nu sunt decât o opțiune firească pentru materializarea propriilor experiențe exploratorii. Ceea ce construiește materia senzuală a acestor peisaje mitologico-poetice este atât de plural simbolic încât poate conține în ea totodată experiența personală cea mai intimă, atitudinea cea mai radicală față de realitatea socială și problematizarea ontologică cea mai profundă. Dar ele nu conțin mesaje directe, demonstrative. Pentru că în aceste peisaje poetic picturale vibrează misterul. Dar negrul lor nu este aici opusul transcendenței din aura sfinților din icoanele bizantine. E mai degrabă preferința pictorului Ioan Sbârciu pentru mister, în condițiile unei lumi tot mai dezvrăjite.”

Expoziția, realizată cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, poate fi găsită în Mica Galerie a IRCCU din zona Cannaregio 2211 a Veneției până pe data de 24 septembrie 2018, de marți până duminică, în intervalul orar 10-12 şi 16-19.