Gabriel Resources îi dă directorului plecat 3,5 milioane de dolari canadieni

Gabriel Resources, compania mamă a Roșia Montană Gold Corporation, i-a plătit 3,5 milioane de dolari canadieni fostului preşedinte şi CEO al companiei. Informația reiese din raportul financiar aferent anului trecut.

Jonathan Henry, fost direct Gabriel Resources, a primit 3,5 milioane de dolari canadieni la plecarea din firmă în iulie 2018

Cheltuielile cu salarii ale canadienilor de la Gabriel Resources Ltd. au crescut în 2018 faţă de 2017 cu 3,5 milioane de dolari, transmite Adevărul. Diferența este pusă pe seama compensaţiilor pentru două tipuri de acţiuni dedicate angajaţilor, acordate ca urmare a înţelegerii amiabile. Este vorba cel mai probabil de Jonathan Henry care a demisionat din funcţia de CEO anul trecut în iulie. Acesta avea un salariu anual brut de bază de 735.311 dolari canadieni.

În locul lui a fost numit Dragoş Tănase, până atunci director executiv al Roşia Montană Gold Corporation, în aşteptarea deciziei Tribunalului Băncii Mondiale de la Washington. Gabriel Resources solicită statului român despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari din cauză că nu a reușit implementarea proiectului aurifer în carieră deschisă din Munții Apuseni. Acţiunea se desfăşoară în cadrul unei proceduri de arbitraj la ICSID – Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile, de pe lângă Banca Mondială.

La scurt timp după ce a reclamat România, firma canadiană a implementat un program de susţinere a angajaţilor-cheie. Astfel, a creat un fond care, dacă Gabriel Resources ar câştiga arbitrajul, ar fi alimentat imediat cu 37,5 milioane dolari, adică 7,5% din primii 500 de milioane de dolari ai despăgubirilor câştigate la Washington. Apoi s-ar adăuga 2,5% din ceea ce depăşeşte jumătatea de miliard. Procesul continuă, iar data finalizării este imposibil de estimat în această etapă.

Sursa foto