Gold Corporation a scăpat temporar de executarea demarată de ANAF

Compania minieră Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a obţinut la Curtea de Apel Alba Iulia suspendarea executării unei decizii de impunere din partea ANAF pentru suma de aproape 27 de milioane de lei, reprezentând TVA neachitat în perioada 2011 – 2015. Decizia poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ea a fost pronunţată în octombrie 2017, dar motivarea instanţei a fost finalizată în februarie 2018.

Curtea de Apel a suspendat doar decizia din impunere din 23 iunie 2016, nu şi raportul de inspecţie fiscală care a stat la bază, considerând că acesta nu produce efecte juridice. Judecătorul a reţinut că punerea în executare a unei obligaţii fiscale într-un cuantum atât de mare va bloca activitatea sa, fondurile băneşti de care dispune, respectiv disponibil în cuantum de 2.607.751 lei, fiind insuficiente pentru acoperirea creanţei, astfel că este de natură să mărească de zece ori întinderea debitelor curente.

Instanța a considerat că „este oportun ca actul administrativ să nu îşi producă efectele temporar asupra reclamantei, până la clarificarea aspectelor de legalitate şi oportunitate ce trebuie să caracterizeze actele emise de autorităţile administraţiei publice, prin punerea în balanţă a interesului social cu cel personal, preeminenţa unuia dintre acestea fiind subsumată principiului legalităţii”.

Citeste mai mult:
Cum a scăpat compania „Roşia Montană Gold Corporation“ de executarea ANAF-ului pentru o datorie de 27 de milioane de lei

Sursa foto