Gunoiul va fi colectat gratuit de la populația județului Alba

Gunoiul menajer este colectat gratuit de la populația județului Alba, în Zlatna, o localitate aflată la 40 km de Roșia Montană.

Este o situație unicat în județul Alba și, probabil, în țară, iar colectarea gratuită a început de la 1 aprilie, potrivit ziarulunirea.ro.

Gunoiul va fi ridicat de firma Management Waste Recycling SRL București, care a preluat logistica primăriei și va plăti administrației o redevență. Gunoiul este ridicat din toate satele, neselectiv, deci inclusiv din Roșia Montană.

Firma va face ulterior o selecție între umed și uscat, apoi deșeul uscat îl brichetează și îl transportă la fabricile de ciment, ca și combustibil cu putere calorică mare. Restul îl duce la gropi de gunoi autorizate, explică primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran.

”Când am făcut stația de sortare, m-am gândit la toți Apusenii. Dar, până în 2015, fiind în funcțiune groapa de la Pârâul Iovului, treceau pe lângă Zlatna cu gunoiul și îl aduceau la Alba Iulia. Până când s-a împuțit brânza și a trebuit să cărăm 300 de kilometri pe sens gunoaiele din județul Alba. Că așa s-a negociat la UE. La noi, aduc Roșia Montană, Almașu Mare, Meteș, îi putem ajuta pe toți. Pentru că una este să duci gunoiul din Alba la Oradea, la Câmpulung sau mai știu eu pe unde și alta este să-l aduci numai la Zlatna…”, a mai completat Ponoran.

Foto: Primăria din Zlatna