Guvernul Dăncilă stopează includerea Roșiei Montane în UNESCO

G4Media transmite că Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Cererea de stopare a dosarului a fi fost făcută de Ministerul Culturii și transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe. Informația provine chiar de la ambasadorul român la UNESCO, Adrian Cioroianu. Acesta a dezvăluit că ”în aceste zile e o delegație a Ministerului Culturii la Paris și discută cu experții UNESCO în ideea suspendării dosarului din cauza procesului”.

Pretextul este arbitrajul cu Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari. Înscrierea Roșiei Montane în lista Patrimoniului UNESCO ar însemna de facto interzicerea oricărei activități extractive care ar aduce atingere patrimoniului cultural din zonă.

Trebuie menționat că ICOMOS, organismul oficial UNESCO, a făcut publică recomandarea înscrierii sitului pe lista patrimoniului mondial. Decizia privind includerea Roșiei Montane ar urma să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.