Guvernul României mai are mai puțin de o săptămână pentru a depune solicitarea de continuare a procesului de însciere a Peisajului Cultural Minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului UNESCO, termenul din acest an fiind 31 ianuarie 200, ora 19.
Până la acel moment, Delegaţia permanentă a ţării noastre pe lângă UNESCO trebuie să transmită Secretariatului Comitetului Patrimoniului Mondial documentul în baza căruia Comitetul să poată decide înscrierea în cadrul adunării generale din perioada 29 iunie – 9 iulie 2020 la Fuzhou, în China. Ministerul Culturii este autoritatea care trebuie să transmită Delegaţiei permanente, aflate în subordinea MAE, solicitarea.
Dosarul necesar recunoașterii internaționale a valorii Peisajului Cultural Minier Rosia Montană a fost depus în primele zile ale anului 2017. În ultima clipă, pe când acesta era pe punctul de a fi înscris chiar în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, în timpul adunării generale Comitetului Patrimoniului Mondial din 2018 analiza candidatura, România a solicitat amânarea luării unei decizii, astfel că ţării noastre i s-au acordat trei ani în care să poată solicita continuarea procesului de înscriere, fără să fie necesară reînceperea acestuia. România a invocat pentru amânare faptul că este acuzată într-un litigiu internațional cu Gabriel Resources de faptul că ar fi subminat interesele investitorului și că, tribunalul ar putea considera înscrierea în UNESCO ca pe o acțiune în sensul acuzațiilor acestuia.
Deși reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este înscrisă în actualul program în baza căruia Guvernul Ludovic Orban a obţinut încrederea Parlamentului, declarațiile recente ale ministrului culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru Libertatea, referitoare la interesele statului român care ar putea fi de a nu depune în acest an solicitarea de continuare a procesului de înscriere și ritmul lent de luare a unei decizii, ridică semne de întrebare dacă România va lua măsurile necesare până la finalul acestei luni.
Senatorul USR Mihai Goțiu, fost activist de mediu, a trimis o scrisoare deschisă primului ministru, Ludovic Orban, arătând că „acesta e un fals argument, oferit de o firmă de avocatură care ar trebui să reprezinte, la Washington, în litigiul Gabriel Resources, interesele statului român, nu pe cele ale companiei fantomă, care a făcut atâta rău acestei țări. Potrivit firmei, o eventuală includere a Roșiei Montane în UNESCO, ar putea afecta negativ șansele României în proces. De fapt, e exact pe dos. Ani la rând, firmele de PR, de lobby și de avocați care au reprezentat interesele companiei miniere au susținut că situl de la Roșia Montană nu ar avea vreo valoare culturală și istorică deosebită și că includerea pe Lista Monumentelor Istorice din România ar fi fost făcută pentru a bloca proiectul minier distructiv. Această teorie se regăsește inclusiv în motivarea și pledoariile din fața Curții de Arbitraj prin care Gabriel Resources solicită daune de miliarde de dolari statului român. D-le prim-ministru, includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ar reprezenta, dincolo de orice echivoc, că zona are o importanță extraordinară pentru istoria și cultura umanității, nu doar pentru istoria și cultura României.”
România poate solicita continuarea procesului de înscriere și în 2021, dar introducerea, încă din acest an, în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol va atrage atenția opiniei internaționale, fapt ce poate genera investiții internaționale pentru îmbunătățirea starii de conservare a patrimoniului din Roșia Montană. Pe de altă parte, depunerea solicitării de continuare a procedurii la începutul unui an nu garantează înscrierea dosarului pe ordinea de zi a adunării generale din același an. Potrivit regulilor Comitetului Patrimoniului Mondial, acesta poate analiza, într-o adunare, maximum 35 de candidaturi. O depunere a solicitării în 2021 urmată de neanalizarea acesteia în același an (al treilea dintre cei acordați României) va conduce la pierderea etapelor deja parcurse și o perioadă de cel puțin un an și jumătate pentru a se ajunge din nou în fața adunării generale a Comitetului Patrimoniului Mondial.
Comunitatea Declic îndeamnă la trimiterea de mesaje către Guvernul Orban pentru reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în patrimoniul universal UNESCO. Click aici pentru a scrie Guvernului.
Resurse privind acest subiect
România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte: „E un loc al plângerii” I Libertatea I Ștefan Pană I 22 ianuarie 2020
Adriana Nedelea LA FIX | Ministrul Culturii, despre includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO: ”Dacă interesul statului spune să nu reluăm procedura, asta nu înseamnă un dezastru” I Libertatea I 22 ianuarie 2020
Numărătoare inversă pentru Roșia Montană I Lea Berzuc I RFI I 20 ianuarie 2020
Jurnalul orei 16:00 [de la 16:20] I Digi 24 I 24 ianuarie 2020
Avocații României în procesul Roșia Montană greșesc. Uite de ce I Cristian Neagoe I 23 ianuarie 2020
Publicată de Cristian Neagoe pe Joi, 23 ianuarie 2020
Roșia Montană: 12 întrebări pentru Ludovic Orban I Adoptă o Casă la Roşia Montană I 23 ianuarie 2020
⏳⏳ Roșia Montană: 12 întrebări pentru Ludovic OrbanStimate domnule prim-ministru, plecând de la premisa că Guvernul…
Publicată de Adoptă o Casă la Roşia Montană pe Joi, 23 ianuarie 2020
D-le Orban, istoria şi cultura României nu sunt de vânzare. nu se negociază şi nu se avizează! I Mihai Goţiu I 17 ianuarie 2020
D-LE ORBAN, ISTORIA ȘI CULTURA ROMÂNIEI NU SUNT DE VÂNZARE. NU SE NEGOCIAZĂ ȘI NU SE AVIZEAZĂ!D-le prim-ministru…
Publicată de Mihai Gotiu pe Vineri, 17 ianuarie 2020
DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE: Roșia Montană în UNESCO! I Vlad Alexandrescu, Mihai Goţiu I 15 ianuarie 2020
DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE: Roșia Montană în UNESCO! D-le Ludovic Orban, ne așteptăm să vă respectați cuvântul dat!…
Publicată de Vlad Alexandrescu pe Miercuri, 15 ianuarie 2020
Campania Salvaţi Roşia Montană intervine în procesul cu Gabriel Resources