Guvernul scoate Roșia Montană de la UNESCO

România a provocat o mare surpriză la sesiunea UNESCO din Bahrain, când a cerut delegaţilor să amâne includerea localităţii Roşia Montană pe lista Patrimoniului Mondial, deşi obţinuse toate avizele internaţionale. Nu putem risca să pierdem 4 miliarde de dolari, justifică ministrul Culturii, în timp ce Opoziţia acuză Guvernul Dăncilă de trădare a intereselor naţionale.

Gândul transmite că includerea localităţii Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amânată după dezbaterile de la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Întâlnirea are loc în perioada 24 iunie – 4 iulie, la Manama, în Bahrain. Dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană” fusese trimis de Ministerul Culturii din România la UNESCO, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, pe 4 ianuarie 2017 de către ministra Corina Șuteu. Apoi primise recomandare pozitivă din partea organismului de profil ICOMOS – International Council on Monuments and Sites. Votul ar fi fost o formalitate, dacă guvernul României nu intervenea.

Cu susținerea prim-ministrei Viorica Dăncilă, ministerul Culturii George Ivaşcu a solicitat amânarea deciziei privind includerea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO motivând că trebuie protejate drepturile statului român în litigiul cu compania Gabriel Resources. „România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari,” a justificat ministrul Culturii George Ivaşcu.

Prezent la lucrări, senatorul USR Vlad Alexandrescu a considerat că „guvernul, prin această mişelie, a trădat interesele României”. Fostul Ministru al Culturii, ce a declanșat procedura de includere, a susținut că ”toate şansele erau de partea noastră. ICOMOS dăduse o recomandare de includere a Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial, toate statele aveau de gând să voteze pentru includere, nimeni neavând nimic de obiectat în acest sens. Nimeni, în afară de… România.” Potrivit acestuia, amânarea vine în urma unei minciuni repetate obsesiv de guvern: „Interesele unor corporaţii şi ale unei clase politice vândute încă de acum 20 de ani au fost mai importante decât interesul naţional”.

Dezbaterile privind dosarul Roşia Montană au durat aproximativ o oră şi jumătate, dar oficialii UNESCO au menţionat de la început că este nevoie de consimţământul statului parte pentru includerea unui sit pe lista Patrimoniului Mondial. Mai multe delegaţii au subliniat caracterul extraordinar al amânarii includerii, în condiţiile în care situl primise recomandarea din partea ICOMOS, dar, aşa cum sublinia Tunisia, ”nu putem să trecem peste dorinţa statului parte”. Australia, Norvegia şi Ungaria au solicitat ca respingerea să aibă o formă mai ușoară, ca Azerbaijan și Cuba au susţinut poziţia guvernului român.

Potrivit regulamentului UNESCO, România are la dispoziţie trei ani să revină cu solicitarea, altfel toată munca depusă în acest dosar se va pierde. De menţionat că procesul invocat cu Gabriel Resources durează deja de trei ani şi nu s-a ajuns nici la audierea părţilor. Întreaga procedură ar putea dura până la zece ani.