Imperiul lui Beny Steinmetz, acționar Gabriel Resources, se prăbușește

Ramura de minerit din imperiul economic al celebrului miliardar israelian Beny Steinmetz a intrat în insolvenţă, în lumina unor noi acuzaţii grave, transmite Ziarul Financiar. Acesta este unul dintre acționarii principali în Gabriel Resources, societatea-mamă a Roșia Montană Gold Coporation.

Beny Steinmetz Group Resources este în centrul unei investigaţii penale de corupţie în SUA, Elveţia şi Israel. Astfel, una dintre ultimele decizii înainte de moarte ale lui Lansana Conte, dictator în Guineea între 1984 și 2008, a fost să ia drepturile de minerit de la Rio Tonto şi să le ofere companiei miliardarului. În 2014, guvernul acestei țări din vestul Africii a ajuns la concluzia că BSGR ar fi obţinut drepturile prin mită şi i-a anulat contractul. Acuzații similare planează asupra Gabriel Resources pentru situația de la Roșia Montană.

BSGR susţine că nu a făcut nimic ilegal şi că este „victima unei conspiraţii”. Cazul a ajuns în faţa unui tribunal internaţional de arbitraj. După ce s-a aflat că Mamadie Toure, soţia dictatorului decedat, s-a mutat în Statele Unite, procurorii americani au deschis în 2013 o investigaţie împotriva companiei israeliene, pentru corupţie şi spălare de bani. Autorităţile americane au obţinut cooperarea lui Toure şi l-au condamnat pe Frederic Clinis, reprezentant BSGR în Guineea, pentru încercare de îngropare a dovezilor.

Procesul internațional continuă. Este semnificativ că situl companiei nu mai poate fi accesat, însă am săpat în arhivele internetului, de unde a fost extrasă imaginea articolului. O știre de ultima oră confirmă că un tribunal din Guernsey, unde firma lui Steinmetz este înregistrată, a aprobat cererea acesteia să fie condusă de un administrator independent. Aceasta înseamnă că se va bucura de o scutire temporară de orice acţiuni în justiţie, însă ancheta este departe de a se încheia.