Intervențiile ilegale pe patrimoniu rămân incriminate

Dezincriminarea intervențiilor ilegale pe patrimoniu a primit din nou aviz negativ din partea Comisiei de Administrație din Senat, informează Ordinul Arhitecților din România. Comisia a decis emiterea unui raport suplimentar de respingere. O aprobare ar fi însemnat că la Roșia Montană, localitatea rurală cu cele mai multe monumente de patrimoniu din România, ar fi fost mai uşor să distrugi clădirile istorice.

Decizia a venit după mai multe discuții între senatori, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării și Ordinul Arhitecţilor din România, care au susținut că proiectul de lege creează riscuri pentru populație în forma propusă acum. Hotărârea a fost luată după două amânari cauzate de lipsa inițiatorilor și a unui punct de vedere din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale. De aici, proiectul de lege L339/2018 va reveni în plenul Senatului.

Argumentul în favoarea dezincriminării a fost rezolvarea blocajului instanțelor. Însă aceasta este un efect al lipsei de actualizare legislativă, care nu a fost posibilă până acum din diverse motive. O nouă formă a legii 50/1991, ce ar rezolva problema ridicată, realizată cu sprijinul profesional principal al Ordinului Arhitecților din România se află în curs de avizare interministerial.