Marșul pentru păduri – 03.11.2019

Pe 3 noiembrie 2019, de la ora 18:00, Greenpeace Romania, Declic și Agent Green organizează Marșul pentru păduri. Punctul de pornire al manifestației este Piața Universității din București (la fântână). Traseul manifestației este Piața Universității – Piața Kogălniceanu – Ministerul Apelor și Pădurilor. „Asaltul asupra zonelor împădurite alimentează anual piața neagră și fenomenul corupției cu miliarde de lei smulse din moștenirea noastră comună. Aceste câștiguri murdare nasc violență, dezbină comunități și plantează neîncredere în țesutul social”, arată organizatorii protestului.

Una dintre revendicările protestului este modernizarea SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos) prin monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozite de lemn, automatizarea controlului silvic. Protestatarii solicită, de asemenea, protecția reală a pădurilor seculare și a biodiversității pe care acestea o găzduiesc.
Solicitările de mai sus sunt adresate oricărui viitor ministru al pădurilor, relaxarea legislației și amânarea repetată a îmbunătățirii SUMAL face statul român complice la distrugerea patrimoniului natural și la furtul din bunul public, astfel că protestatarii susțin ca rezolvarea acestor probleme să fie o prioritate zero pentru orice nou ministru al pădurilor.

Organizatorii protestului trag un semnal de alarmă cu privire la destabilizarea cadrului de protecție al pădurilor petrecută în ultimul timp: „au trecut patru ani de la ultimul nostru marș pentru păduri. Când ne-am unit vocile în 2015, am reușit să obținem măsuri legislative prin care am oprit camioane cu lemn ilegal, am impus operaționalizarea primei versiuni a SUMAL, am documentat și introdus zeci de mii de hectare în Catalogul Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, am salvat sanctuare naturale în pericol și am pus reflectorul pe tăierile ilegale din județele cele mai afectate de mafia lemnului. Din păcate, în ultimii doi ani am pierdut mare parte din cele obținute atunci: un cadru legislativ care pedepsea infractorii din domeniul silvic (legile contravențiilor silvice au fost relaxate recent), transparența autorităților în gestionarea tăierilor ilegale (odată cu punerea pe butuci a aplicației Inspectorul Pădurii și ascunderea datelor relevante din Inventarul Național Forestier), imaginile satelitare care arătau clar situația din teren și dădeau semnale de alarmă. Mai mult decât atât, am pierdut TIMP, ceea ce înseamnă hectare întregi de pădure dispărute în fiecare oră.”

Marșul pentru Păduri nu e limitat la București. Greenpeace Romania, Declic și Agent Green sprijină organizarea de proteste și în alte localități. Mai multe informații pe pagina de facebook a protestului Marșul pentru păduri.

Informații despre starea protecției pădurilor din România: