Memoriul de acuzare Gabriel Resources împotriva României a fost făcut public

Memoriul înaintat de Gabriel Resources împotriva Statului Român în procesul de arbitraj de la Washington a fost făcut public, relatează Comunitatea Declic. Firma canadiană acuză România că i-a creat „așteptări rezonabile” că mina cu cianuri se va realiza, așteptări care nu au fost onorate prin acordarea de autorizații. Principalii reprezentanţi politici incriminaţi sunt Victor Ponta și Traian Băsescu.

De menţionat că Gabriel Resources recunoaşte că exploatarea în carieră deschisă ar fi „deranjat” peisajul cultural propus în UNESCO, după ce ani de-a rândul a afirmat că cele două pot co-exista. Documentul complet poate fi accesat aici.

Declic își propune în lunile care urmează să susțină intervenția mai multor organizații non-guvernamentale în procesul de arbitraj. Această intervenție nu are menirea apărării unei părți sau a alteia în proces, ci să susțină o poziție independentă, bazată pe fapte și pe legi interne și internaționale, care să aducă tribunalului internațional informații cheie pentru luarea deciziei finale.