Menumorut şi minele de aur de la Roşia Montană – anul 914

Roşia Montană devine subiect de roman pentru copii. Editura Nemi lansează pe 4 mai „Istoria povestită copiilor”, o serie de apariții care-i va familiariza pe micii cititori cu trecutul şi legendele românilor. Cărţile din serie vor prezenta istoria României prin ochii a doi fraţi gemeni, Ilinca şi Călin, care găsesc într-un cufăr vechi din podul casei un manuscris magic.

Copiii se întorc în timp în diferite perioade istorice, de la vremea lui Decebal până la Marea Unire din 1918, şi cunosc astfel viaţa oamenilor din acele epoci. Fiecare volum are în centru un personaj istoric şi legendar: Decebal, Menumorut, diaconul Coresi, Domniţa Chiajna, Cuza Vodă, domniţa Bălaşa, regii României.

Roșia Montană se găsește în a treia apariție din „Istoria povestită copiilor”. Astfel, seria debutează cu „Decebal şi un solomonar misterios – anul 105”, „Nobilul Aeticus şi o călătorie în jurul lumii – anul 470”, apoi „Menumorut şi minele de aur de la Roşia Montană – anul 914”. De precizat că firul epic despre localitatea iubită de noi este fictiv, pornind de la personaje reale.

Detalii legate de îmbrăcăminte, feluri de mâncare, obiceiuri, evenimente istorice, toate se amestecă armonios în naraţiuni care îşi propun să-i împrietenească pe copii cu istoria, să-i facă curioşi şi dornici de explorări. Lectura prilejuieşte şi o vizită într-un anumit loc din România, majoritatea acestor locuri încă existând ca vestigii şi putând fi vizitate de copii: Roşia Montană, cetatea Histria, peştera Polovragi, Sarmizegetusa. Mai multe informaţii puteţi afla aici şi aici.