Rămășițele pământești ale minerului legendar Mihăilă Gritta din Roșia Montană urmează să fie mutate în curtea bisericii ctitorite de el.
Patriarhia Ortodoxă Română, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Primăria comunei Roșia Montană, derulează un proiect de mutare a rămășițelor lui Mihăilă Gritta, scrie Ziarul Unirea. Acest băieș vizionar al Apusenilor, mare jupân și proprietar de mine, a ctitorit șapte școli și șapte biserici în satele Munților Apuseni. În prezent, el este înhumat în vechea criptă de lângă Strada Principală, pe spațiul public din zona blocurilor.
Potrivit edilului din Roșia Montană, Eugen Furdui, la inițiativa Patriarhiei Ortodoxe Române, osemintele vor fi reînhumate în spațiul împrejmuit al Parohiei Bisericii Ortodoxe 1 din Roșia Montană. De altfel, Biserica ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” este una dintre cele șapte biserici ctitorite de minerul și proprietarul de mină Mihăilă Gritta. Numită și Biserica de Sus, a fost construită în anul 1781, cu banii tânărului miner, proveniți din aurul găsit în mina sa.
Potrivit istoricilor, doar cinci dintre bisericile ridicate de Mihăilă Gritta au mai putut fi identificate în zilele noastre: Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Roșia Montană, Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Bucium Cerbu, Biserica ”Sfânta Treime” din Mogoș, Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Josani, județul Hunedoara, Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Gelmar, județul Hunedoara. Despre celelalte două biserici construite de Mihăilă Gritta nu se cunosc încă date din arhive sau de pe teren, dar se presupune că ele ar fi bisericile din Cărpiniș, Vârtop, Ciuruleasa, județul Alba, ori din Ardeu, județul Hunedoara.
Dintre școlile confesionale pe care le-a ridicat, se știe că una dintre ele a fost construită din lemn, lângă biserica din Mogoș, județul Alba. Această școală nu s-a păstrat în timp. Se presupune că o altă școală confesională ridicată de Gritta a fost cea din localitatea Gelmar, județul Hunedoara, lângă biserica pe care tot el a ctitorit-o.
În curtea bisericii ridicate de Mihăilă Gritta în Roșia Montană, se va ridica un cavou și va fi amenajat perimetrul pentru relocarea crucii aflată până mai ieri la căpătâiul legendarului miner, mort la 75 de ani, în anul 1837. Aceasta, cântărind mai mult de 500 de kilograme, se află în proces de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Responsabilă de acest proiect este restauratorul de piatră Sidonia Petronela Olea. Nu este clar ce soartă va avea cripta veche de lângă strada Principală.
Campania Salvaţi Roşia Montană intervine în procesul cu Gabriel Resources