[VIDEO] Ministrul Culturii Daniel Breaz se opune intrării Roşiei Montane în UNESCO

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a afirmat la Alba24 că procesul cu Gabriel Resources era pierdut din start dacă Roșia Montană ajungea sit UNESCO. Acesta a calificat introducerea în Patrimoniul Mondial drept „o altă mare trăznaie a Guvernului Cioloș”.

Daniel Breaz s-a declarat de acord cu protecția patrimoniului, doar că ”nu putem să blocăm toată țara, să nu mai construim nimic” și a vorbit despre dezvoltarea durabilă fără a preciza ce ar înseamna aceasta: ”trebuie să ne gândim clar şi la dezvoltarea durabilă, nu să trăim doar din amintiri şi reconstrucţii”. Ministrul e de părere că „nu poţi ca să incluzi [sic] în patrimoniul UNESCO ceva de importanţa Roşiei Montane, să faci un dosar într-un birou, peste noapte şi UNESCO să accepte”. Acesta a susţinut că „ne luptăm să câştigăm acel proces [cu Gabriel Resources – n.a.], un proces ce trebuie câştigat de statul român, nu este un proces care să aducă beneficii României, trebuie să ne luptăm până la capăt şi cu siguranţă Roşia Montană, aşa cum a fost pregătit dosarul respectiv, total aiurea, nu are ce să caute în patrimoniul UNESCO”.

De a lungul timpului, organizații naționale și internaționale de specialitate precum Academia Română, Ordinul Arhitecților din România, Uniunea Arhitecților din România, Uniunea Internaționala a Arhitecților sau ICOMOS au transmis Guvernului Roman multiple semnale cu privire la importanța culturală a sitului. Comisia Națională a Monumentelor Istorice a recomandat înscrierea sitului în Lista Indicativă a României încă din 2011, la propunerea Asociaţiei ARA – Arhitectură Restaurare Arheologie.

Deși datele existau pentru a susține demersul, iar procedura era simplă, acest lucru a fost realizat abia în februarie 2016 de Vlad Alexandrescu, proaspăt ministru al Culturii în acel moment. Următoarea ministră, Corina Şuteu, a finalizat dosarul şi l-a trimis în numele României către UNESCO pe 7 ianuarie 2017, la finalul mandatului guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș. UNESCO s-a pronunțat favorabil, Roșia Montană urma să intre în Patrimoniul Mondial, dar pe 2 iulie 2018 ministrul Culturii George Ivașcu a retras dosarul în ziua votului. Pretextul a fost procesul intentat României de Gabriel Resources la Tribunalul Băncii Mondiale de la Washington în care firma canadiană cere patru miliarde de dolari.

Daniel Breaz a devenit ministru al Culturii după remanierea guvernamentală din noiembrie 2018. Acesta a absolvit Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Activează ca profesor la Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, domeniile sale de interes fiind teoria geometrică a funcţiilor, funcţii univalente, operatori integrali şi analiza matematică.