Ministrul Energiei promite reconversie profesională pentru 5.000 de mineri din Valea Jiului

Academia de Pregătire și Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice cu puncte de formare la Târgu Jiu și la Craiova poate asigura reconversia profesională a 5.000 de mineri din Valea Jiului pentru a deveni angajați în sectorul producerii energiei eoliene și a distribuției electricității. Declarația a fost făcută de ministrul energiei Anton Anton, relatează Green Report.

Acesta a explicat că tranziția energetică trasată de Europa trebuie să se facă într-un ritm în care să nu afecteze nici securitatea energetică a statelor și nici viața celor implicați în producerea energiei pe bază de cărbune. “Suntem responsabili de viitorul celor care depind astăzi de minerit. Valea Jiului este una dintre zonele incluse în Platforma pentru Regiuni Carbonifere în tranziție și cred că priceperile minerilor sunt ușor de transferat către sectorul energiilor regenerabile. Programul îi va pregăti avansat în domeniile electric, mecanic și hidraulic. Acesta este poate unul dintre cele mai ample programe de reconversie profesională cu rezultate imediate: încadrarea în piața muncii după absolvire. Programul este gândit în maniera în care în maximum 6 luni de formare orice miner să poată lucra într-unul din parcurile eoliene din România”, a declarat Anton Anton, în cadrul conferinței de lansare a proiectului de reconversie profesională.

În centrele de formare profesională pot fi pregătiți aproximativ 500 de tehnicieni pe an, timp de 10 ani. În plus, acestora li se adaugă și specializarea a 3.000 de specialiști în distribuția energiei electrice. Certificarea minerilor în cadrul Academiei le va permite acestora să lucreze în instalarea, operarea și mentenanța proiectelor regenerabile.

Pentru înființarea Academiei, Ministerul Energiei, împreună cu Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Monsson Operations, Distribuție Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ România) și Universitatea din Petroșani, au semnat un protocol de colaborare în luna mai a acestui an. Proiectul ar urma să fie finanțat prin Fondul de Modernizare, la care România a aderat împreună cu alte State Membre UE.

Surse foto 1, foto 2