Modificarea ariilor protejate la Comisia de Mediu. Roșia Montană afectată

Proiectul de lege privind modificarea limitelor ariilor protejate în favoarea industriei miniere este pe ordinea de zi a Comisiei de Mediu. Cei 16 deputați membri ai comisiei analizează marți, 27 februarie, în ce măsură propunerea merită să devină lege. Apoi vor realiza un raport pe baza căruia plenul Camerei Deputaților va da votul decisiv.

Dacă acest proiect devine în cele din urmă lege, se scot de sub regimul de protecție al ariilor naturale toate acele perimetre miniere care au fost concesionate înainte de 2007. Este și cazul rezervațiilor geologice Piatra Corbului și Piatra Despicată de la Roșia Montană sau a unei părți importante a Parcului Național Buila Vânturarița.

Conform Declic.ro, ministerul Mediului, prin Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, recunoaște că nu știe care va fi impactul proiectului normativ. Mai mult, nicio instituție a statului nu este capabilă să spună câte arii naturale vor fi afectate și pe ce suprafețe. La polul opus se poziționează organismul internațional IUCN care stabilește cum se face managementul unei arii protejate. Acesta cere tuturor statelor membre să interzică prin lege orice activităţi de prospecţiuni şi extracţie a resurselor minerale în ariile protejate.

Poți trimite și tu mesajul tău către membrii comisiei. Ai nevoie de doar două minute pentru a te implica. Scrie-le chiar acum membrilor Comisiei de Mediu folosind acest formular.

Actualizare: Comisia de Mediu a votat în favoarea propunerilor de modificare a limitelor ariilor protejate. Detalii aici.

Sursa foto