Moții luptă încă pentru recuperarea aurului confiscat de comunişti

Foştii proprietari de mine de aur din Apuseni încearcă şi în prezent, după aproape 30 de ani de la căderea comunismului, să îşi recupereze bunurile confiscate de regimul communist, scrie Dorin Timonea pentru Adevarul. Mulţi au dat în judecată Statul Român şi au solicitat plata contravalorii aurului confiscat în urmă cu zeci de ani.

Mocanu Zorinţa, din comuna Bucium, a intentat un proces civil prin care solicită declasificarea unui act emis de fosta Întreprindere Minieră din Baia de Arieş şi deţinut de IPJ Alba, care ar conţine informaţii despre cantitatea de minereu care i-a fost confiscată tatălui acesteia.

Reclamanta a formulat o petiţie către IGPR, prin care a solicitat să-i comunice date despre confiscările de minereu aurifer din comuna Bucium. Reprezentanţii IGPR i-au comunicat faptul că în urma verificărilor efectuate în arhiva IPJ Alba a fost identificat un document clasificat secret care face referire la transportul unor cantităţi de minereu aurifer confiscat de la persoane fizice din localitatea Bucium, jud. Alba.

Femeia a mai precizat că tatălui său i-a fost confiscată cantitatea de 5.000 tone de minereu, conform unui tabelul întocmit la data de 27.05.1970 de către Miliţia Bucium.

”IGPR i-a comunicat că o echipă de specialişti de la E.M. Roşia Montană şi Laboratorul de analize Gura Roşie împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Miliţie Alba au prelevat mai multe probe de minereu auro-argentifer de la depozitele de minereu de la foşti proprietari de mine şi şteampuri toţi din loc. Bucium. Acest document este întocmit olograf, iar în antet apare: Miliţia Bucium, fiind intitulat: Situaţia depozitelor de minereu aurifer ce urmează a fi transportat de la fostele mine, tabel în care figurează şi C. G. (tatăl reclamantei – n.r.) cu o cantitate de 5.000 tone, fiindu-i întocmit şi un dosar penal cu nr. 150/B/1970 şi soluţionat la data de 29.06.1970 prin scoaterea de sub urmărire penală în baza art. 10, lit. e CPP. Analizând rezultatul celor 18 probe de laborator rezultă o medie de 12,07 gr/tonă aur şi 10,61 gr/tonă argint fiind o concentraţie foarte bogată în aur ceea ce a determinat transportul şi procesarea acesteia în cadrul E.M. Roşia Montană”, se afirmă în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba, care, în final, a respins cererea femeii din Bucium.

Întreaga poveste poate fi citită pe adevarul.ro!