Opoziția îl cheamă pe Ivașcu în Camera Deputaților în chestiunea Roșia Montană

Partidele din opoziție l-au chemat în fața plenului Camerei Deputaților pe ministrul Culturii, George Ivașcu. PNL, USR și PMP au inițiat o moțiune simplă împotriva acestuia, reproșându-i că niciun proiect dedicat sărbătoririi Marii Uniri nu a fost aprobat și început în an Centenar, iar printre criticile opoziției se află și cele legate de blocarea dosarului Roșia Montană la UNESCO. Votul asupra moțiunii, denumite „PSD îngroapă Cultura chiar în anul celebrării Centenarului”, se va da miercuri.

“Domnule ministru, alături de Guvernul din care faceți parte ați săpat groapa Roșiei Montane!” – se arată în textul moțiunii. Semnatarii susțin că România a fost umilită pe plan internațional, din cauza acțiunilor care se bat cap în cap luate de către “marionetele din guvern”. “Este clar că această acțiune a guvernanților reprezintă un act de trădare națională și de îngropare a Roșiei Montane, pentru interese care nu sunt făcute publice. Trebuie să răspundeți pentru acest gest de trădare națională,“ se mai arată în textul moțiunii depuse la Camera Deputaților.

La rândul său, Ivașcu a spus, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple intitulate iniţiată de PNL, că textul acesteia conţine multe informaţii denaturate şi acuze superficiale, care denotă rea credinţă. Ministrul a precizat că moţiunea conţine „numeroase denaturări şi mistificări ale adevărului”, deoarece guvernul PSD – ALDE a întreprins măsuri „remarcabile”, „cu reacţii pozitive în lumea oamenilor şi iubitorilor de cultură”.

Cât privește Roşia Montana, ministrul a declarat că datele prezentate în moțiunea simplă conțin „numeroase denaturări și dezinformări ale situației reale”. „Comitetul Patrimoniului Mondial a decis luni, 2 iulie 2018, la Manama, că propunerea Guvernului României de a amâna înscrierea peisajului minier de la Roşia Montana în lista Patrimoniului Mondial UNESCO este una întemeiată şi rațională, având în vedere interesele statului român, potrivit deciziei adoptate în unanimitate și în consens a celor 21 de membri ai comitetului, după prezentarea motivelor pentru care Guvernul României solicită amânarea dosarului, din cauza arbitrajului internațional în curs, până la finalizarea procesului. Din 2015 există această cauză în care Gold Corporation solicită statului român despăgubiri în valoare de 4,37 miliarde de dolari. Litigiul este în plină desfăşurare până în noiembrie 2019. (…) Guvernul României a solicitat amânare, deci nu retragerea includerii peisajului cultural minier de la Roşia Montana”, a spus el, în plen.

Mai mulți experți internaționali, precum și societatea civilă au criticat decizia Guvernului de a retrage dosarul Roșia Montană de la UNESCO.

Actualizare, 17 octombrie 2018

Deputații au respins moţiunea simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă intitulată „PSD îngroapă cultura chiar în anul celebrării Centenarului”, prin care liberalii i-au cerut demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu.

Moţiunea simplă a întrunit 147 de voturi contra, 88 de voturi pentru şi 14 abţineri. Chiar în cazul în care moțiunea ar fi fost adoptată, ministrul nu era în mod automat demis din funcție, conform unei decizii a Curții Constituționale în acest sens.

Ivaşcu a declarat, în cadrul dezbaterilor din plenul de luni al Camerei Deputaţilor, că moţiunea simplă depusă împotriva sa conţine „numeroase denaturări şi mistificări ale adevărului”, afirmând că nu şi-a dorit „un Centenar de stânga sau de dreapta”, ci unul al tuturor românilor.

Cu privire la amânarea includerii de către Guvern a Roşiei Montane în lista UNESCO, acesta a spus că datele prezentate în moţiunea simplă îndreptată împotriva sa conţin „numeroase denaturări şi dezinformări ale situaţiei reale”.

Sursa foto