Părintele legii Roşiei Montane a devenit secretar general al Guvernului

Toni Greblă, politician veteran şi susţinător al exproprierii în interes privat, a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului Viorica Dăncilă.

Acesta a devenit cunoscut în contextul Roșiei Montane drept co-autorul propunerii de modificare a Legii Minelor prin care se urmărea exproprierea în interes privat. Inițiativa a stat la baza Legii Speciale Roșia Montană adoptată în 2013 de Guvernul Victor Ponta, care a cauzat cele mai mari proteste de mediu din istoria României. El considera că „Roșia Montană e făcută praf”, iar iazul cu cianuri pare periculos din cauză că „ăștia au găsit o denumire proastă pentru sterilul pe care îl depozitează acolo”.

De-a lungul timpului, Toni Greblă a fost avocat, prefect, ambasador, senator și judecător la Curtea Constituțională a României. În această primăvară, Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pentru trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat pe 11 mai 2018, procurorii au formulat apel, iar procesul continuă.

Noul secretar general al Guvernului a declarat că nu dorește să își amintească de procesul cu DNA întrucât numirea este probabil „o recunoaştere a profesionalismului, responsabilităţii şi seriozităţii” sale.