Parlamentarii cer explicații ministrului Culturii privind dosarul UNESCO

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, consideră că solicitarea Guvernului de stopare a dosarului prin care Roşia Montană poate deveni un sit protejat în patrimoniul UNESCO este „un atac iresponsabil la comorile româneşti” şi anunţă că ministrul George Ivaşcu va fi audiat în comisie săptămâna viitoare în legătură cu acest demers.

„Atât eu, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor şi de vicepreşedinte PNL, cât şi Partidul Naţional Liberal susţinem păstrarea şi acceptarea dosarului Roşia Montană pe agenda Comitetului UNESCO şi ne dorim salvarea patrimoniului de la Roşia Montană pentru generaţiile viitoare. Vom face toate demersurile pentru ca Roşia Montană să fie inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO!”, precizează Gigel Ştirbu într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Potrivit acestuia, ministrul Culturii George Ivaşcu este invitat în 12 iunie la Comisia pentru cultură pentru a fi audiat şi în legătură cu acest demers legat de Roşia Montană.

„Pe data de 12 iunie, este invitat domnul George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Îngropării Naţionale, la audieri în şedinţa Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor şi suntem curioşi ce va răspunde la întrebările referitoare la instrucţiunea emisă de ministerul pe care îl conduce şi care – prin intermediul Ministerului de Externe – a fost transmisă: că România retrage dosarul prin care cerea includerea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. Menţionez că pe data de 4 ianuarie 2017, Ministerul Culturii a trimis la UNESCO dosarul ‘Peisajul Cultural Minier Roşia Montană’, pentru înscrierea în patrimoniul mondial, iar, după câteva luni, acelaşi minister cere retragerea acestui dosar”, menţionează deputatul liberal.

Ştirbu precizează că PSD acţionează în interesul industriei miniere, nu în cel al patrimoniului românesc, iar decizia de retragere de pe lista UNESCO a fost luată fără nicio consultare sau dezbatere publică, fiind „la limita penalului”.

„Soarta proiectului depinde acum de votul final din Comitetul Patrimoniului Mondial de la sfârşitul lunii iunie, dar până atunci, reprezentanţii guvernului PSDezastru acţionează în interesul industriei miniere, şi nu în interesul patrimoniului românesc”, mai afirmă Ştirbu.

La rândul său, și senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, i-a cerut lui Ivașcu să dea explicații în Parlament.

“Solicit Ministrului Culturii, d-lui George Ivașcu, să se prezinte marți, 12.06.2018, la ora 9.30, la lucrările Comisiei parlamentare pentru Relația cu UNESCO. România nu poate rata această șansă! Ministrul Culturii trebuie să dea explicații în fața Comisiei și în fața cetățenilor care și-au făcut de atâția ani vocea auzită în privința Roșiei Montane”, a scris Alexandrescu pe Facebook, la aflarea informației privind retragerea dosarului de la UNESCO.

Alexandrescu a mai spus că referatul ICOMOS privind evaluarea sitului este pozitiv și extrem de util atât prin recunoașterea valorii universale a sitului, cât și prin numărul mare de recomandări și îndrumări pe care le conține. În acest context, dar și în lumina propunerii inedite formulate de ICOMOS, aceea de a include situl direct în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, aștepta să văd care este strategia Guvernului pentru punerea în aplicare a acestor recomandări și pentru câștigarea sprijinului și cooperării internaționale oferite de înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul Mondial.

Actualizare: Ministrul George Ivașcu nu s-a prezentat la Comisia de Cultură. Este somat să se înfățișeze pe 19 iunie.

Sursa foto: unitischimbam.ro