Partidul Demos a fost lansat oficial la Roșia Montană

Partidul „Democrației și Solidarității” – Demos – a fost înregistrat oficial pe 1 septembrie în registrul partidelor politice, potrivit anunțului publicat pe site-ul formațiunii. Demos se prezintă drept „alternativa politică de stânga”.

Partidul Demos, care a fost lansat la Roșia Montană, se autodefinește ca brațul politico – electoral al platformei cu același nume apărute în octombrie 2016, care promovează echitatea, solidaritatea, egalitatea de șanse, lupta împotriva sărăciei, injustiției și inegalității sociale și economice.

„Demos este singurul partid autentic de stânga existent în România la ora actuală”, susțin fondatorii.  

„Demos are ca scop principal construcția unei noi abordări asupra politicii: una participativă, care pornește de la nevoile oamenilor și care este responsabilă în fața acestora. Partidul s-a născut din credința că România nu mai poate fi guvernată de partidele vechi de tip cartel care supraviețuiesc prin parazitarea resurselor publice, clientelare, bazate pe dependenţă reciprocă între lideri şi membri, neasumate din punct de vedere valoric și doctrinar şi mobilizate exclusiv în perioade electorale. Membrii Demos își propun să reușească acolo unde au eşuat partidele vechi, și anume să mobilizeze participarea constantă, activă şi voluntară a membrilor şi cetăţenilor în general”, se mai arată pe site-ul Demos.

Între timp, pe site-ul Demos au apărut informații privind structura de conducere a partidului, aici enumerându-i pe Oana Băluță, membru al consiliului executiv, Claudiu Crăciun, secretar general, iar Claudiu Turcuș și Diana Mărgărit vor fi purtători de cuvânt.

Până în prezent, Demos a luat poziție cu privire la temele de pe agenda publică, criticând organizarea referendumului pentru familie, dar și împotriva legii off-shore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.