Prime proteste după dubiile Guvernului privind înscrierea în Lista UNESCO a Roşiei Montane

Activiștii au reacționat la anunțul că dosarul privind includerea Roșiei Montane în UNESCO ar putea fi retras încă o dată. Marți, la sediul Partidului Național Liberal din București, a fost afișat un banner cu mesajele: „Roșia Montană în UNESCO” și „PNL ♥ RMGC ♥ PSD”.

Protestul a avut loc în contextul în care prim-ministrul a recunoscut că, la nivelul coaliției de guvernare, se analizează posibilitatea retragerii dosarului de înscriere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar lideri USR PLUS au arătat că PNL și UDMR sunt cei care promovează retragerea.

„În mod normal statele vor ca situri de importanță majoră, patrimoniu mondial, să intre în UNESCO pentru că asta este ca o medalie, este o recunoaștere în fața întregii lumi că avem ceva de arătat acolo. Ei bine, statul Român decide că e mai bine să nu avem Roșia Montană în UNESCO, drept urmare retrage acest dosar sub guvernarea PSD. Un an mai târziu, guvernarea PNL, condusă de Ludovic Orban, pe atunci, reintroduce dosarul, un gest foarte generos din partea lor, pentru a se răzgândi anul acesta. Orban zice că de ce ne grăbim așa, mai avem timp. Nu, numai avem timp. Dacă dosarul acesta nu este judecat, discutat, între 16 și 31 iulie, deci imediat acum, în două-trei săptămâni, în a 44-a conferință UNESCO, dosarul acesta trebuie reluat de la zero” a declarat Cristian Neagoe, participant la protest, pentru Vocea Liberă. Referitor la argumentul potrivit căruia este necesară retragerea dosarului pentru a nu afecta șansele României în procesul internațional intentat de Gabriel Resources, acesta a adăugat că „dosarul trebuie să meargă mai departe. Argumentul conform căruia, din cauza acestui dosar am putea pierde procesul cu Gabriel, compania care încearcă exploatarea la Roșia Montană, de atâta vreme, este fals. (…) Recunoașterea UNESCO nu reprezintă o protecție legală suplimentară, reprezintă o recunoaștere universală a valorii acelui sit.”

Activistul Cristian Dide, participant la protest, a precizat, pentru Vocea Liberă, că politicienii doresc foarte tare să nu introducă Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. „Am venit să le aducem aminte că noi nu suntem de acord cu lucrul acesta și o să protestăm ori de câte ori or să mai aibă tentative de genul ăsta. Și dacă va fi nevoie mai mult decât să afișăm un banner, o să o facem” a spus Cristian Dide,.

Dacă România ar retrage dosarul de înscriere a sitului de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, există posibilitatea declanșării unor proteste însemnate, fapt dovedit de o lunga istorie de proteste penru protejarea patrimoniului cultural și natural al localității.  „De asta suntem aici, pentru a vă invita și pe voi de altfel să nu stați cu mâinile în sân, mai ales că protestăm de atâta vreme pentru Roșia Montană și ar fi păcat ca, fix acuma, când e ultimul moment, să stăm acasă”, a mai spus Cristian Neagoe.

Este de reamintit că Florin Cîțu, în 2017, declara pentru DIGI 24: „aș fi de acord (cu exploatarea), dar ar trebui să vad cum se face exploatarea, în ce condiții. Nu aș avea încredere în guvernul PSD. Dacă ar veni de la guvernul PSD cu siguranță nu aș vota, sub guvernul PSD, să se facă. Sub guvernul PNL da, am încredere că putem să facem ceva în ceea ce privește standardele.” În contextul în care exploatarea de la Roșia Montană implică distrugerea patrimoniului cultural al localității, este important de menționat că programul de guvernare „Dezvoltăm România”, cu care PNL s-a prezentat în fața alegătorilor și a câștigat alegerile parlamentare din 2020, promitea „continuarea demersurilor pentru înscrierea Roșia Montană.”

În situația în care Roșia Montană ar fi înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, s-ar crea un cadru propice favorizării investițiilor în zonă, în prezent incertitudinile legate de viitorul localității trag înapoi o dezvoltare durabilă a acesteia.

Citește și: Alba-neagra cu Roșia Montană în UNESCO