Roșia Montană în UNESCO, argument pentru demiterea ministrului Culturii

Opoziția iniţiază o moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu, căruia îi reproşează dezorganizarea în sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, blocarea dosarului Roșiei Montane în UNESCO și nedesemnarea unui comisar în proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Epoch Times transmite că USR, PNL şi PMP iniţiază o moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu, căruia îi reproşează faptul că niciun proiect dedicat sărbătoririi Marii Uniri nu a fost aprobat şi început de la debutul anului. Ministrul a prezentat cu întârziere strategia pentru anul Centenar și niciunul din cele peste 2000 de proiecte nu au fost aprobate de Guvern până în prezent, scrie Hotnews. „Anul centenar trebuie să fie unul sărbătorit în spiritul Unirii de acum 100 de ani, dar acest lucru nu este posibil cu un ministru care refuză dialogul şi sabotează executarea unor lucrări de maximă importanţă ca monumentul de la Alba Iulia […] Au trecut trei luni din centenar şi nu s-a făcut absolut nimic concret”, a declarat Iulian Bulai, deputat USR și membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor.

De asemenea, ministrul George Ivașcu este acuzat de „blocarea dosarului Roşia Montană la UNESCO”. Astfel, acesta nu ar fi întreprins nicio acţiune pentru a continua procedurile de introducere a aşezării în patrimoniul mondial. Aceasta ar echivala cu sabotarea iniţiativei în contextul apropierii deciziei finale a UNESCO, ce ar urma să fie luată în vară.

Conform iniţiatorilor moţiunii de cenzură, alte exemple de ineficienţă sunt întârzierea desemnării unui Comisar din partea MCIN în proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană şi crearea unui “Senat al Culturii” sub egida Academiei Române, deşi implementarea politicilor publice pe cultură ar trebui să revină ministerului de resort.