Roșienii se pot pensiona cu doi ani mai devreme

Roșienii se pot pensiona cu doi ani mai devreme, Roșia Montană fiind pe lista localităților care au primit această derogare specială ca zonă cu un grad mare de poluare.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum și pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Legea privind modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani beneficiaza „persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extractiei, preparării și arderii carbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic” din mai multe localitati, pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Localitățile mentionate în lege sunt: Baia Mare, Călărași, Copșa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele și Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Soimus, Teliuc, Uricani, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara.

Alte localitati incluse în listă sunt: Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montana și Zlatna din judetul Alba; Slobozia din judetul Ialomita; Iacobeni și Vatra Dornei din judetul Suceava; Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș; Berbești și Râmnicu-Vâlcea din județul Vâlcea.

Citește și: MLPDA anunță că finanțează PUG în Roșia Montană pentru înscrierea în UNESCO