Subiectul Roșia Montană va fi dezbătut în următoarea ședință a CSAT

Roșia Montană va figura pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 27 iunie, informează Administrația Prezidențială, potrivit Mediafax”Președintele este preocupat de subiectul Roșia Montană. Acesta a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 27 iunie”, a precizat Administrația Prezidențială.

Ministrul Culturii, George Ivașcu, a spus anterior la Antena 3, că s-a solicitat președinției și CSAT ”convocarea în regim de urgenţă pe ordinea de zi” a subiectului Roşia Montană, ”având în vedere necesitatea adoptării unei decizii în ceea ce priveşte situaţia României”.

Precizarea vine după ce George Ivașcu afirmase că, deși a fost transmisă o solicitare către CSAT, nu a fost primit niciun răspuns. Ivașcu a spus că va fi necesar să se ofere „un răspuns oficial şi o poziţie oficială a României” la întâlnirea Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, Bahrein. Ivaşcu a spus că în prezent ideea care se vehiculează, că Guvernul României pledează pentru exploatare, nu este adevărată, în prezent în zonă neputându-se face exploatări până nu se finalizează procesul dintre statul român şi Gold Corporation.

„Ideea este că, oricum, până la finalizarea procesului între statul român şi Gold Corporation nu se poate exploata. Deci, ceea ce se vehiculează în mod eronat este cum că Guvernul României pledează pentru exploatare. Nu este deloc adevărat, pentru că se ştie foarte bine că în orice proces se solicită o amânare până când judecătorul de la Curte va decide ce se va întâmpla, astfel România riscând să piardă 4,37 miliarde de dolari în cazul în care starea în cadrul patrimoniului UNESCO poate fi un motiv în apărarea Gabriel Resources şi nu în apărarea României”, a mai spus George Ivaşcu.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, Guvernul ar fi încercat să stopeze procedura de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, cererea fiind făcută de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul MAE. Decizia ar urma să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.