Turnul Bisericii Unitariene din Roșia Montană devine obiectiv turistic

Campania ”Adoptă o casă la Roşia Montană” a reuşit să aducă în circuitul turistic turnul Bisericii Unitariene din comună, transmite Adevărul. Proprietarii pensiunilor din zonă au anunţat deja că vor introduce atracția în tururile ghidate pe care le organizează de mai mulţi ani în această zonă spectaculoasă a Munţilor Apuseni. ”O parte din ce am obţinut din cazări şi tururi a fost investit în restaurarea acestui obiectiv pe interior, cealaltă parte a fost contribuţia şi efortul celor de la «Adoptă o casă la Roşia Montană». La etaj se află diverse expoziţii foto, iar din vârf se poate admira priveliştea deosebită. La toamnă vom organiza un tur foto ce se va încheia cu o expoziţie în acest turn”, au spus reprezentanţii pensiunii Casa Petri.

Biserica Unitariană din Roșia Montană a fost ridicată în 1796 și își păstrează aspectul inițial, spre deosebire de celelalte biserici istorice, care au suferit modificări de-a lungul timpului. A fost renovată ultima dată în anii 1990, când porţiuni extinse din tencuielile interioare şi exterioare, pe aproximativ o treime din înălţime, au fost înlocuite. Învelitoarea actuală, din tablă plană fălţuită, a fost instalată în anii 1960, înlocuind şindrila învelitorii istorice. Biserica păstrează tâmplăria istorică: uşi, ferestre, obloanele turnului clopotniţă.

Adoptă o Casă la Roşia Montană este un program iniţiat în anul 2012 de Asociaţia ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii. El se desfăsoară în parteneriat cu Asociaţia Alburnus Maior din Roşia Montană.

Releveu al Bisericii Unitariene din Roşia Montană

Surse foto 1, foto 2