Cea de-a șasea ediție a UrbanEye Film Festival aduce în prim plan filme și evenimente care aduc în discuție relația dintre oraș și natură. Această ediție a festivalului se desfășoară între 6 și 10 noiembrie la Cinema Elvire Popesco, în București.
Cum influențează natura mediul construit? Cum transformă oamenii natura și peisajul? Cum trăiesc oamenii în condiții extreme și cum aducem natura în mediile urbane? Sunt câteva din întrebările ridicate prin filmele documentare și evenimentele conexe din cadrul festivalului.
Spectatorii sunt invitați să mediteze asupra felului în care omul a modelat natura (în “Antropocen: epoca omului” I r. Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky, Nicholas de Pencier I 87’ I 2018 și “Zhalanash – Țărmul pustiu” I r. Marcin Sauter I 38’ I 2017), să vadă cum sunt definite conceptele de locuire și acasă în diverse părți ale lumii (în “The Human Shelter” I r: Boris Benjamin Bertram I 68’ I 2018) și să călătorească din cel mai poluat oraș al Rusiei (în “Melting Souls” I r. François-Xavier Destors I 87’ I 2018) la viața în condiții severe în Himalaya, unde accesul la educație presupune sacrificii enorme pentru micile comunități (în “Copiii din Tărâmul Zăpezii” I r. Zara Balfour, Marcus Stephenson I 97’ I 2018).
În cadrul festivalului vor putea fi vizionate și documentare despre modul în care schimbările de regim politic se reflectă în arhitectură, oraș și viața oamenilor. Spectatorii pot urmări “Un palat pentru popor” (r: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov i 76’ I 2018), care spune povestea a cinci clădiri reprezentative pentru epoca socialistă, “Timebox” (Nora Agapi I 73′ I 2018), o arhivă personală filmată pe peliculă în oraşul Iaşi, de-a lungul a 40 de ani, și “Varșovia – Un oraș divizat” (r. Eric Bednarski I 71’ I 2019), despre construcția ghetoului din Varșovia, văzută din ambele părți ale zidului și moștenirea pe care a lăsat-o.
„Distrugerea memoriei” (r. Tim Slade I 85′ I 2015) este filmul proiectat la edițiile anterioare ales de public pentru a fi vizionat din nou. Acesta cartografiază distrugerile culturale din ultimii zeci de ani, dar și legislația generată de aceste conflicte.
„Antropocen: epoca omului” este filmul de închidere al ediției din acest an. De la diguri care acoperă 60% din țărmul Chinei, la cele mai mari mașinării construite vreodată din Germania, la minele psihedelice de clorură de potasiu în munții Ural, la festivaluri de muzică heavy-metal în orașul închis Norilsk, la Marea Barieră de Corali din Australia și până la emanațiile de litiu din deșertul Atacama, realizatorii filmului au traversat globul pentru a documenta modul în care omul domină planeta.
În acest an UrbanEye propune proiecții comune împreună cu fARAD, Festivalul de Film Documentar, care se extinde la Bucureşti. Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul arhitecturii.
Mai multe informații pe pagina web a festivalului.
Campania Salvaţi Roşia Montană intervine în procesul cu Gabriel Resources